Τι ορίζεται ως μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι μια εκ των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος και εμφανίζεται, όπως προδίδει και το όνομά της, στη μηροβουβωνική χώρα. Δημιουργείται, όταν ένα σπλάχνο-συνήθως τμήμα του εντέρου ή επίπλουν- προβάλλει μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο. Ο μηριαίος δακτύλιος είναι ένα ευάλωτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος και γι’ αυτόν τον λόγο η εμφάνιση της μηροκήλης είναι αρκετά συχνή.

 

Ποιο από τα δύο φύλα είναι πιθανότερο να εμφανίσει μηροκήλη;

Η μηροκήλη εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες εν συγκρίσει με τους άνδρες εξαιτίας ανατομικών παραγόντων. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη λεκάνη τους και η αύξηση του μηριαίου δακτυλίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή της.

 

Μηροκήλη & Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης

Βασική αιτία εμφάνισης της μηροκήλης είναι ότι η θέση του μηριαίου δακτυλίου δέχεται αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Όπως και στην περίπτωση των υπόλοιπων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είναι κυρίως υπεύθυνη για την εκδήλωσή τους. Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης συνήθως προκαλείται εξαιτίας των παρακάτω:

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Επίμονος βήχας λόγω χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων
 • Βαριά χειρωνακτική εργασία
 • Συχνή άρση βαρέων αντικειμένων
 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες

Επίσης, έχουν εντοπιστεί και κάποιοι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της όπως:

  • Παχυσαρκία
  • Γενετική προδιάθεση
  • Προχωρημένη ηλικία που προκαλεί εξασθένηση του κοιλιακού τοιχώματος

 

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την ύπαρξη μηροκήλης;

Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Στην πλειονότητα των περιστατικών η μηροκήλη εμφανίζεται ως ανώδυνη διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή. Η διόγκωση μπορεί να είναι περισσότερο εμφανής κατά τη διάρκεια της άθλησης ή όταν ο ασθενής βήχει, γελάει ή φτερνίζεται.

Σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζεται πόνος στη μηροβουβωνική περιοχή που εντείνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Επίσης, ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα βάρους και δυσφορίας στην περιοχή.

Εάν ο πόνος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός και αδυναμία αποβολής κοπράνων, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.  Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν μια ενδεχόμενη περίσφιξη της μηροκήλης, μιας κατάστασης εξαιρετικά επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς.

 

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωσή της;

Η διάγνωση της μηροκήλης πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο χειρουργό μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς. Η διόγκωση μπορεί να εξαφανίζεται, όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος, και να εμφανίζεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Σε κάποιες περιπτώσεις(π.χ. παχύσαρκοι ασθενείς) ίσως απαιτηθεί και η διενέργεια υπερηχογραφήματος, για την  επιβεβαίωση της διάγνωσης.

 

Μηροκήλη & Θεραπεία

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μηροκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση. Η αποκατάσταση της μηροκήλης θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωσή της, αφού οι πιθανότητες περίσφιξής της είναι αρκετές.

Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με τοποθέτηση πλέγματος.  Πιο συγκεκριμένα, η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος της κήλης και το είδος της επέμβασης που εφαρμόζεται (ΤΕΡ/ΤΑΡΡ). Η αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιείται με τη διενέργεια μικρών τομών, μέσα από τις οποίες εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Το πλέγμα που εισάγεται αποκαθιστά την κήλη και αποτρέπει την επανεμφάνισή της.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της μηροκήλης διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και η άμεση επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εάν εμφανίζεται συμπτώματα μηροκήλης, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες χειρουργικές  τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.