Τι είναι οι πολύποδες εντέρου;
Οι πολύποδες εντέρου είναι μικρά και μαλακά εξογκώματα και εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου. Η εμφάνισή τους είναι αρκετά συχνή και μπορεί να εμφανιστούν κατά μήκος του εντέρου, αν και συχνότερα εντοπίζονται στο παχύ έντερο. Τέλος, οι πολύποδες εμφανίζονται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών.
Πολύποδες εντέρου: Σε ποιους τύπους ταξινομούνται;
Οι πολύποδες εμφανίζονται ως απλά εξογκώματα και είναι σχετικά επίπεδοι ή μοιάζουν με μανιτάρια, έχοντας έναν στενό μίσχο και μια πλατιά κεφαλή. Ως προς το μέγεθος ποικίλλουν από μερικά χιλιοστά ως μερικά εκατοστά. Όμως, η σημαντικότερη διάκριση είναι ο ιστολογικός τους χαρακτηρισμός, αφού αυτός καθορίζει την επικινδυνότητά τους. Ειδικότερα, οι πολύποδες βάσει της ιστολογικής στους σύστασης διακρίνονται σε:
- Αδενώματα: πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο πολυπόδων. Αν και είναι καλοήθεις όγκοι, εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες υποτροπής σε κακοήθεια. Ειδικότερα, όσο μεγαλύτερο είναι το αδένωμα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες υποτροπής τους. Έτσι, μόλις εντοπιστούν αφαιρούνται προληπτικά.
- Οδοντωτούς πολύποδες: αν και εντοπίζονται δύσκολα, οι οδοντωτοί πολύποδες αποτελούν τον δεύτερο πιο συχνό τύπο, μετά τα αδενώματα, που δύναται να εξελιχθεί σε κακοήθεια.
- Υπερπλαστικούς πολύποδες: είναι συνήθως μικροί και σχετικά επίπεδοι και σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνοι, αφού δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια.
- Φλεγμονώδεις πολύποδες: οι φλεγμονώδεις πολύποδες εμφανίζονται συχνά ως απόρροια κάποιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Επίσης, αυτού του τύπου οι πολύποδες είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν καρκίνο.
Πολύποδες εντέρου & Προδιαθεσικοί παράγοντες
Τα αίτια για την εκδήλωση πολυπόδων στο έντερο δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια, εντούτοις κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Ειδικότερα, οι παράγοντες που ίσως ευθύνονται είναι οι παρακάτω:
- Ηλικία-κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών-
- Διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και ελάχιστη κατανάλωση φυτικών ινών
- Κάπνισμα
- Καθιστική ζωή & έλλειψη άσκησης
- Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
- Κληρονομικότητα
- Παχυσαρκία
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Διάφορα σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Gardner’s, σύνδρομο SPS κ.ά.)
Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;
Πολλές φορές, ειδικά εάν οι πολύποδες είναι μικρού μεγέθους, δεν εμφανίζουν συμπτώματα και η διάγνωσή τους πραγματοποιείται τυχαία. Αντιθέτως, εάν οι πολύποδες είναι μεγάλου μεγέθους, αυξάνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης κάποιου συμπτώματος. Πιο συγκεκριμένα, οι πολύποδες μπορεί να εμφανίσουν τα κάτωθι συμπτώματα:
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Αιμορραγία από τον πρωκτό
- Σιδηροπενική αναιμία
- Εμφάνιση βλέννας στα κόπρανα
- Ναυτία
- Εμετός
- Πόνος στην κοιλιά (σπανίως)
Είναι επικίνδυνοι οι πολύποδες παχέος εντέρου;
Όπως προαναφέρθηκε, η επικινδυνότητα ενός πολύποδα εξαρτάται από τη σύστασή του. Τα αδενώματα και οι οδοντωτοί πολύποδες θα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα μετά τη διάγνωσή τους, αφού έχουν μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση πολυπόδων απαιτεί συνεχή παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Κολονοσκόπηση και πολύποδες
Η αξία της κολονοσκόπησης είναι τεράστια, τόσο στη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση κάποιων πολυπόδων. Πιο συγκεκριμένα, μικροί πολύποδες είναι δυνατόν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Μετά την αφαίρεσή του, ο πολύποδας αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Αντίθετα, οι μεγάλου μεγέθους πολύποδες αντιμετωπίζονται διαφορετικά και όχι με κολονοσκόπηση, αφού είναι πιθανή η εκδήλωση αιμορραγικής διάτρησης.
Πώς αντιμετωπίζονται οι μεγάλοι πολύποδες εντέρου;
Οι πολύποδες που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από ένα εκατοστό αφαιρούνται χειρουργικά με την επέμβαση της πολυπεκτομής. Πρόκειται για μια ανώδυνη επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία. Από την άλλη, σε περιπτώσεις που εντοπιστεί κακοήθεια, τότε αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που περιέχει τον «επικίνδυνο» για τη ζωή του ασθενούς πολύποδα. Η αφαίρεση πραγματοποιείται με τη χειρουργική επέμβαση της κολεκτομής.
Πολύποδες παχέος εντέρου & Πρόληψη
Ο προληπτικός έλεγχος είναι βαρύνουσας σημασίας, γι ’αυτό το λόγο οι ασθενείς άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνουν προληπτικά κολονοσκόπηση. Επίσης, η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η συστηματική άσκηση και η αποχή από βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα είναι μέτρα που θωρακίζουν τον οργανισμό, αποτρέποντας την εμφάνιση πολυπόδων.
Εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab, του πρώτου Χειρουργικού – Πρωκτολογικού Κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την παθολογία του εντέρου και του πρωκτού με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία.