Τι είναι η πρωκτοσκόπηση;

H πρωκτοσκόπηση είναι μια εξέταση, η οποία συμβάλλει στην ανίχνευση πολλών παθήσεων που αφορούν την περιοχή του πρωκτού και του ορθού. Χάρη σε αυτήν, ο εντοπισμός τους είναι άμεσος και οι ασθενείς υπόκεινται στην κατάλληλη γι’ αυτούς θεραπεία.

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση του πρωκτοσκοπίου, εργαλείο το οποίο ελέγχει το εσωτερικό του πρωκτού και του ορθού του ασθενούς. Πρόκειται για μια απλή και γρήγορη εξέταση μεγάλης σημασίας, αφού βοηθά στον εντοπισμό αλλοιώσεων και δυσπλασιών του πρωκτού.

 

Ποια συμπτώματα οδηγούν τον ασθενή στην εξέταση;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς για να αναζητήσουν τον κατάλληλο πρωκτολόγο, ο οποίος μέσω της πρωκτοσκόπησης θα εντοπίσει το ενδεχόμενο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα είναι:

  • Φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού
  • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό κατά την κένωση
  • Έκκριση βλέννης κατά την κένωση
  • Εντοπισμός κονδυλωμάτων γύρω από τον πρωκτό
  • Ακράτεια
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροιες
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα

 

Ποιες παθήσεις μπορούν να ανιχνευτούν μέσω αυτής;

Όπως προαναφέρθηκε μέσω της πρωκτοσκόπησης μπορούν να ανιχνευθούν πολλές παθήσεις όπως οι παρακάτω:

 

Ποια είναι η προετοιμασία του ασθενούς πριν την εξέταση;

Δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία του ασθενούς πριν την πραγματοποίηση της πρωκτοσκόπησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, για να μπορεί ο γιατρός να έχει την ακριβέστερη δυνατή εικόνα, ίσως προτείνει τη  χρήση κλύσματος, μία με δύο ώρες πριν την προκαθορισμένη εξέταση.

 

Πρωκτοσκόπηση: Διαδικασία

Η εξέταση δεν απαιτεί χρήση αναισθησίας. Ενδεχόμενη είναι η χρήση αναισθητικής λιπαντικής ουσίας στην περιοχή του πρωκτού. Ο ασθενής ξαπλώνει σε εμβρυακή στάση και ο ιατρός εισάγει το πρωκτοσκόπιο με προσοχή στον πρωκτό του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο έλεγχος της περιοχής μέσω μιας κάμερας υψηλής ευκρίνειας.

Ο γιατρός, μπορεί να πάρει δείγματα για βιοψία κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Η ύπαρξη κάποιων εργαλείων στο πρωκτοσκόπιο βοηθά στη λήψη δειγμάτων και στην άμεση αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων (π.χ. αιμορροΐδες, καυτηριασμός κονδυλωμάτων κ.ά.)

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 15 λεπτά και ο ασθενής ενημερώνεται άμεσα για τα αποτελέσματα.

Ενδεχομένως, η πρωκτοσκόπηση να φαίνεται επίπονη στους ασθενείς, αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς από τον γιατρό, πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση. Σε περίπτωση που ο ασθενής νιώσει πόνο η δυσφορία κατά τη διάρκειά της, οφείλει να ενημερώσει τον ιατρό.

Υψηλής ανάλυσης πρωκτοσκόπηση

Η εξέταση της πρωκτοσκόπησης περνάει σε μια νέα εποχή. Πιο συγκεκριμένα, η πρωκτοσκόπηση υψηλής ανάλυσης δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της περιοχής γύρω από την οδοντωτή γραμμή του καναλιού του πρωκτού. Η εξέταση της συγκεκριμένης περιοχής είναι πολύ σημαντική, εξαιτίας του γεγονότος ότι σε αυτήν προκαλούνται προκαρκινωματώδεις βλάβες από HPV λοίμωξη. Η πρόσβαση σε αυτό το σημείο του πρωκτού συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού.

 

Ο Δρ. Μάριος Γρηγορίου, Γενικός Χειρουργός, με εξειδίκευση στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού, θα σας προσφέρει τις κατάλληλες για την πάθησή σας υπηρεσίες. Μέσω της πρωκτοσκόπησης υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιείται στο Χειρουργικό – Πρωκτολογικό Κέντρο «Proctolab», ο Δρ. Μάριος Γρηγορίου θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό για οποιαδήποτε διευκρίνιση.