Tι ορίζεται ως ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση φλεγμονής κυρίως στο παχύ έντερο και το ορθό. Μαζί με τη νόσο Chron αποτελούν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΦΝΕ), οι οποίες επηρεάζουν αρκετά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ελκώδης κολίτιδα χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση ελκών στα εσωτερικά τοιχώματα του παχέος εντέρου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εκδήλωση της φλεγμονής πραγματοποιείται στο ορθό και στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου και επεκτείνεται στο υπόλοιπο έντερο. Συνήθως δεν προσβάλλει το λεπτό έντερο, εκτός από το τελευταίο τμήμα του, τον ειλεό.

 

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση της νόσου;

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Στατιστικά όμως, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται συχνότερα σε νέους ασθενείς από 15 έως 30 ετών. Επίσης, σπανιότερα έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα από 50 έως 70 ετών.

 

Ελκώδης κολίτιδα & Αίτια εμφάνισης

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης της ελκώδους κολίτιδας δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια από την επιστημονική κοινότητα, όμως πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια κληρονομική νόσο, φαίνεται ότι εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να προκληθεί λόγω κάποιας αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιο ιό ή βακτήριο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το άγχος, το κάπνισμα και η διατροφή δεν αποτελούν αίτια πρόκλησης της νόσου, όμως μπορεί να οδηγήσουν σε μια έξαρση των συμπτωμάτων.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται συνήθως η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Επίσης, η βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει από ασθενή σε ασθενή σε περιόδους έξαρσης.

Η συμπτωματολογία της νόσου χαρακτηρίζεται από:

 • Επαναλαμβανόμενες διάρροιες
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Πόνος στο ορθό
 • Πυρετός
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Εμφάνιση βλέννης στα κόπρανα
 • Κοιλιακό άλγος και κράμπες στην κοιλιά
 • Ναυτία και τάση έμετου

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να προκαλέσει και συμπτώματα που σχετίζονται με τα οστά(αρθρίτιδα), με το δέρμα (οζώδες ερύθημα) και τα μάτια (επιπεφυκίτιδα).

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας;

Αρχικά, ο ιατρός προχωρά σε λήψη του ιστορικού, καταγραφή των συμπτωμάτων και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Προς επιβεβαίωση της κλινικής υποψίας πραγματοποιείται η διαγνωστική εξέταση της κολονοσκόπησης. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης λαμβάνεται και δείγμα(βιοψία), το οποίο στέλνεται για ιστολογική εξέταση.  Ο ενδοσκοπικός έλεγχος της κολονοσκόπησης συνήθως συνοδεύεται και από εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εξέταση κοπράνων, για τον αποκλεισμό λοιμώξεων ή άλλων παθήσεων.

 

Ελκώδης κολίτιδα και θεραπεία

Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι εξατομικευμένη, αφού οι εκδηλώσεις της ποικίλουν. Λαμβάνοντας υπόψιν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, ο θεράπων ιατρός θα προχωρήσει στο σχεδιασμό της θεραπείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια θεραπεία που να πετυχαίνει την πλήρη ίαση της νόσου.

Σε αρχικό στάδιο, η νόσος αντιμετωπίζεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή και με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς. Εάν η χορήγηση φαρμάκων και οι αλλαγές στη δίαιτα δεν αποδώσουν καρπούς, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος.

 

Μπορεί η ελκώδης κολίτιδα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία να οδηγήσει σε επιπλοκές;

Η εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου μετά τη διάγνωση θα πρέπει να είναι άμεση, αφού η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν είναι οι κάτωθι:

 • Καρκίνος παχέος εντέρου
 • Τοξικό μεγάκολο
 • Εκδήλωση μεγάλης αιμορραγίας
 • Εκδήλωση αφυδάτωσης

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, κλείστε το ραντεβού σας στο Proctolab, στο πρώτο Χειρουργικό – Πρωκτολογικό Κέντρο στη Βόρειο Ελλάδα. Το Proctolab διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα, τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία παθήσεων του εντέρου. Ο Γενικός-Χειρουργός  Μάριος Γρηγορίου και η ομάδα του βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.