Η διαδερμική νευροδιέγερση είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία για την ακράτεια ούρων και κοπράνων, το χρόνιο πυελικό άλγος και την αποφρακτική δυσκοιλιότητα. Αποτελεί δε αξιόπιστη λύση για ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τη φαρμακευτική αγωγή για τις παθήσεις αυτές και δεν έχουν δει αποτέλεσμα.
Και στις τρεις αυτές παθήσεις τα αποτελέσματα της διαδερμικής νευροδιέγερσης είναι εξαιρετικά. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνεδρίες διάρκειας 30 λεπτών, κατά τις οποίες τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο ένα πόδι του ασθενούς και διοχετεύονται πολύ χαμηλής έντασης ηλεκτρικοί παλμοί.
Η μέθοδος δεν είναι επεμβατική και είναι τελείως ανώδυνη, αφού τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, ούτε γίνονται τομές.
Η διαδερμική νευροδιέγερση έγκειται στην παραδοχή ότι η διέγερση μιας περιοχής του νευρικού συστήματος επηρεάζει τη λειτουργία άλλων περιοχών του νευρικού συστήματος. Για παράδειγμα το κνημιαίο νεύρο είναι ένα νεύρο που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά της ουροδόχου κύστης.
Επίσης η διέγερση δερματικών περιοχών μπορεί επίσης να δώσει λύσεις για παθήσεις σε άλλα σημεία. Γενικότερα ηνευροδιέγερση φαίνεται πως έχει επίδραση τόσο στο περιφερικό όσο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας δραστικά στην αντιμετώπιση ασθενειών που επιμένουν.
Πυελικό άλγος
Το χρόνιο πυελικό άλγος είναι ο πόνος διάρκειας έξι μηνών και άνω που εντοπίζεται στην περιοχή της πυέλου, μια περιοχή «σταυροδρόμι» για πολλά οργανικά συστήματα, από το ουροποιητικό και το γεννητικό μέχρι το πεπτικό και το νευρικό.
Αποφρακτική δυσκοιλιότητα
Η αποφρακτική δυσκοιλιότητα ή αλλιώς δυσκοιλιότητα απόφραξης της ορθοπρωκτικής εξόδου είναι η αδυναμία κένωσης του εντέρου, όταν τα κόπρανα έχουν φτάσει χαμηλά στο ορθό και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως η υπερτροφία του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, η στένωση του πρωκτικού σωλήνα ή και το σύνδρομο της πτώσης του περινέου.
Ακράτεια κοπράνων
Η ακράτεια κοπράνων, δηλαδή η περιορισμένη ικανότητα ή και η πλήρης αδυναμία εγκράτειας του πρωκτού, μπορεί να οφείλεται σε ρήξη των πρωκτικών μυών ή σε τραυματισμούς ιστών που περιβάλλουν τον πρωκτό. Την ίδια ώρα η ακράτεια ούρων, ήτοι η ανεπιθύμητη απώλεια ούρων, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αλλαγές του ουροποιητικού συστήματος, των μυών που υποστηρίζουν τα όργανα της πυελικής περιοχής, σε βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν αυτούς τους μυς, αλλά και σε κακή λειτουργία του σφιγκτήρα της ουρήθρας.