Tι είναι η νόσος του Kρον;

Η νόσος του Κρον (νόσος του Crohn) είναι ένα ιδιοπαθές φλεγμονώδες νόσημα του πεπτικού σωλήνα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού συστήματος, από το στόμα έως τον πρωκτό. Όμως, συνήθως εμφανίζεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου. Οφείλει το όνομά της στον Burrill B. Crohn και είναι μια χρόνια κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη κάποια θεραπεία πλήρους ίασης. Η συγκεκριμένη νόσος έχει ταυτιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως, οι πιθανότητες εμφάνισής του είναι ανάλογες της έντασης των συμπτωμάτων.

 

Νόσος Κρον: Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της νόσου;

Δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια τα αίτια που προκαλούν τη νόσο Κρον. Αν και έχει διατυπωθεί μια σειρά από θεωρίες καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η κυριαρχούσα αιτία φαίνεται να είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιον ιό ή βακτήριο, κάτι που προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή στο έντερο. Έτσι, η αυτοάνοση απόκριση του οργανισμού σε κάποιο βακτήριο φαίνεται να προκαλεί την εμφάνιση της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Κρον;

Τα συμπτώματα της νόσου Κρον εμφανίζονται βαθμιαία στους περισσότερους ασθενείς. Η ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων και σε μεγάλο βαθμό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται εξαιτίας της νόσου Κρον είναι τα κάτωθι:

  • Διάρροια
  • Πόνο στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Απώλεια βάρους
  • Πυρετός
  • Συρίγγια
  • Αποστήματα στην περιοχή του πρωκτού

Κάποιες περιπτώσεις ασθενών αντιμετωπίζουν και εξωεντερικές εκδηλώσεις της νόσου, οι οποίες εκδηλώνονται ως φλεγμονές. Οι φλεγμονές αυτές μπορεί να αφορούν:

  • Το δέρμα (π.χ. λεύκη, ψωρίαση κ.ά.)
  • Τα μάτια (π.χ. έλκη κερατοειδούς, ιρίτιδα κ.ά.)
  • Τις αρθρώσεις
  • Τη σπονδυλική στήλη
  • Το ήπαρ και τα χοληφόρα αγγεία (π.χ. χολολιθίαση, κοκκιώματα κ.ά.)

 

Τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να αλλάξουν με το πέρασμα των χρόνων. Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο χειρουργό στις παθήσεις εντέρου και πρωκτού, όπως ο Δρ. Μάριος Γρηγορίου.

 

Νόσος Κρον & Διάγνωση

Μόλις εμφανιστεί η συμπτωματολογία της νόσου, ο/η ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν ιατρό. Η εξέλιξη της νόσου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητική ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση είναι βαρύνουσας σημασίας.

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να πραγματοποιηθεί με την εξέταση της κολονοσκόπησης ή με μαγνητική εντερογραφία. Η κολονοσκόπηση ενδείκνυται σε περιπτώσεις που το πρόβλημα εντοπίζεται στο παχύ έντερο ενώ η μαγνητική εντερογραφία σε περιπτώσεις όπου ενδεχομένως πάσχει το λεπτό έντερο. Κατά την κολονοσκόπηση μπορεί να ληφθεί και δείγμα για βιοψία.

Τέλος, ευρήματα για τη διάγνωση μπορούν να προκύψουν από συγκεκριμένους δείκτες τόσο σε αιματολογική εξέταση ή σε εξέταση κοπράνων. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να συνδυάζονται με κάποια απεικονιστική εξέταση, γιατί πολλές φορές οι δείκτες είναι παραπλανητικοί.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος;

Η θεραπεία της νόσου Κρον επικεντρώνεται στην ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με νόσο Κρον δεν μειώνεται, αν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή είναι απόλυτα εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή βάσει των συμπτωμάτων του. Επιπλέον, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται με το εάν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση ή λειτουργεί ως θεραπεία συντήρησης. Επιπροσθέτως, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς με νόσο του Κρον πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή καταναλώνοντας τροφές όπως γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια κ.ά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου ενδείκνυται σε προχωρημένα στάδια της νόσου και στοχεύει στην αντιμετώπιση απόφραξης ή διάτρησης. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει θεραπεία εκλογής επί αποτυχίας της συντηρητικής μεθόδου. Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να προσφέρει οριστική θεραπεία, όμως βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Εάν εμφανίζετε κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει νόσο του Κρον, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab, του πρώτου Χειρουργικού – Πρωκτολογικού Κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την παθολογία του πρωκτού με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.