Τι  ορίζεται ως βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης και εμφανίζεται στο σημείο μεταξύ κορμού και μηρού, δηλαδή στη βουβωνική χώρα. Όπως όλες οι κήλες, έτσι και η βουβωνοκήλη δημιουργείται, όταν κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο προβάλλει μέσω ενός αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Η πρόπτωση του ενδοκοιλιακού οργάνου πραγματοποιείται μέσω του βουβωνικού πόρου, περιοχή που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον μηρό.

Συνήθως η βουβωνοκήλη εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά(δεξιά ή αριστερά) και χαρακτηρίζεται ως μονόπλευρη. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις που εμφανίζεται ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές και ονομάζεται αμφοτερόπλευρη.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης βουβωνοκήλης;

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες ασθενείς. Βασικότερο αίτιο εμφάνισης μιας βουβωνοκήλης είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω ποικίλων παραγόντων όπως για παράδειγμα:

 • Ύπαρξη αναπνευστικής νόσουμε χρόνιο βήχα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Άρση βαρέων αντικειμένων
 • Βαριά χειρωνακτική εργασία κ.ά.

Επιπροσθέτως, μερικοί άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση βουβωνοκήλης είναι οι κάτωθι:

 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
 • Υποσιτισμός
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη ενδέχεται να μην παρουσιάζει συμπτώματα και η διάγνωσή της να πραγματοποιείται τυχαία. Σε γενικές γραμμές το τυπικότερο σύμπτωμα που χαρακτηρίζει τη βουβωνοκήλη είναι τοπική διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Στην περίπτωση που η βουβωνοκήλη είναι μικρού μεγέθους, η διόγκωση αυτή μπορεί να εξαφανίζεται και να εμφανίζεται ξανά ανάλογα με τη στάση του σώματος του ασθενούς. Ειδικότερα, όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος η διόγκωση εξαφανίζεται, ενώ εμφανίζεται όταν ο ασθενής βήχει,  φτερνίζεται, γελάει ή αθλείται.  Τη διόγκωση αυτή συνοδεύουν συμπτώματα όπως:

 • Αίσθημα βάρους
 • Κοιλιακό άλγος
 • Αίσθημα πίεσης και καύσου στο σημείο εμφάνισης της κήλης

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται με τη λήψη του ατομικού ιστορικού και  την κλινική εξέταση του ασθενούς από κάποιον έμπειρο χειρουργό. Μετά την κλινική εξέταση ο ιατρός θα καθορίσει το στάδιο της κήλης και στη συνέχεια προτείνει στον ασθενή ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι αναγκαία και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη βουβωνοκήλη;

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης επιτυγχάνεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση. Ειδικότερα, η χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει την ανάταξη και την επαναφορά του οργάνου που έχει προβάλει στη φυσιολογική του θέση.  Η βουβωνοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο μετωπικά όσο και λαπαροσκοπικά.

Η μετωπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί από 30-45 λεπτά. Ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να υποβληθούν σε γενική νάρκωση, για παράδειγμα αν πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενή σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στις 3 εβδομάδες, μετά το πέρας των οποίων μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εκτός από την μετωπική αποκατάσταση, η βουβωνοκήλη αντιμετωπίζεται και λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, όπου τα χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται μέσα από μικρές τομές των 5-10 χιλιοστών. Πιο συγκεκριμένα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και η τοποθέτηση πλέγματος πραγματοποιείται με δύο μεθόδους, τη λαπαροσκοπική τεχνική TEP και τη λαπαροσκοπική τεχνική TAPP.

Η χειρουργική μέθοδος εκλογής για τον κάθε ασθενή καθορίζεται αποκλειστικά από τον χειρουργό. Μετά τη λήψη του ατομικού ιατρικού ιστορικού, ο χειρουργός παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου, καθώς και ποιες από αυτές ενδείκνυνται για την περίπτωσή του.

Αν έχετε συμπτώματα βουβωνοκήλης, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab, του πρώτου Χειρουργικού – Πρωκτολογικού Κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας κλείστε το ραντεβού σας και λάβετε από τον Δρ. Μάριο Γρηγορίου και την ομάδα του εξατομικευμένη διάγνωση.