Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί μία από τις πιο επώδυνες παθήσεις που αφορούν την περιοχή και αφορά το 6%-15% των ασθενών που επισκέπτονται τον χειρουργό πρωκτού.
Τι είναι
Η ραγάδα πρωκτού είναι μία πληγή ή ένα σκίσιμο που εμφανίζεται στον βλεννογόνο δηλ. στην εσωτερική επικάλυψη του τοιχώματος του πρωκτού ξεκινώντας από το δέρμα και εκτεινόμενη προς τα μέσα. Η εμφάνιση της άφορα τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες με την ίδια συχνότητα και η συνήθης περιοχή που εντοπίζεται είναι το οπίσθιο τοίχωμα του πρωκτού προς τον κόκκυγα. Είναι πάθηση που αφορά όλες τις ηλικίες.
Από τι προκαλείται
Σε ένα ποσοστό ασθενών με ραγάδα πρωκτού η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Άλλες συνήθεις αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση ραγάδας είναι:
- Η χρόνια δυσκοιλιότητα
- Η κακή διατροφή που οδηγεί σε σκληρά κόπρανα
- Η επίμονη διάρροια
- Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός
- Η υπερτονία του σφιγκτήρα του πρωκτού
*Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ραγάδα μπορεί να αποτελεί εκδήλωση κάποιας άλλης νόσου όπως η νόσος του Crohn, ή κάποιου άλλου νοσήματος και για τον λόγο αυτό η διάγνωση πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικό ιατρό.
Πώς εκδηλώνεται
Η πλέον χαρακτηριστική εκδήλωση της ραγάδας είναι ο οξύς διαξιφιστικός πόνος που συνήθως πυροδοτείται από την αφόδευση και διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες μετά. Άλλα συμπτώματα είναι η αιμορραγία που άλλες φορές είναι μικρή και γίνεται αντιληπτή στο χαρτί και άλλες φορές μεγαλύτερη, το αίσθημα σπασμού (κράμπας) του σφιγκτήρα και ο κνησμός.
Πώς αντιμετωπίζεται
Η αντιμετώπιση της ραγάδας περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα, θεραπευτική αγωγή και χειρουργική θεραπεία. Τα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνουν διαιτητικές αλλαγές, αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και θερμά λουτρά, ενώ φαρμακευτικά σκευάσματα που ελαττώνουν τον σπασμό του σφιγκτήρα και τοπικά αναισθητικά έχουν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στις περιπτώσεις που η ραγάδα είναι χρόνια και σε αυτές που τα συντηρητικά μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά τότε η αντιμετώπιση για οριστική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση της πλάγιας σφιγκτηροτομής που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά παραμένει μια παρεμβατική μέθοδος με τον κίνδυνο επιπλοκών η σοβαρότερη των οποίων είναι η μετέπειτα ακράτεια.
Η νεότερη τεχνική της μη επεμβατικής θεραπείας με την χρήση Βοτουλινικής τοξίνης Α παρέχει την δυνατότητα για ριζική αντιμετώπιση της ραγάδας με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 70% και πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την κλασική χειρουργική επέμβαση.
Η εφαρμογή γίνεται χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2 με 3 ώρες. Η έγχυση πραγματοποιείται σε αποστειρωμένο περιβάλλον χειρουργείου και απαιτεί την χορήγηση ήπιας μέθης. Μετεγχειρητικά ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά πάροδο λίγων ωρών χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω αγωγή ή άλλη φροντίδα της περιοχής.
Η αντιμετώπιση της ραγάδας με την καινούρια τεχνική πλεονεκτεί της χειρουργικής επέμβασης επειδή χαρακτηρίζεται από:
- Ποσοστό επιτυχίας συγκρίσιμο με την χειρουργική επέμβαση
- Είναι αναίμακτη και τελείως ανώδυνη
- Μη επεμβατική χωρίς χειρουργικές τομές και παρεμβάσεις
- Χωρίς επιπλοκές
- Μηδενική πιθανότητα ακράτειας
- Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία
- Δεν χρειάζεται νοσηλεία
- Μπορεί να επαναληφθεί
Η αντιμετώπιση μιας επώδυνης χρονίζουσας πάθησης με την μη επεμβατική αυτή μέθοδο μας δίνει λύση σε ένα εξαιρετικά επώδυνο πρόβλημα αποφεύγοντας την χειρουργική παρέμβαση ανώδυνα και αποτελεσματικά.