Η κήλη των αθλητών, επίσης γνωστή ως σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, αντιπροσωπεύει μια ιδιαίτερη κλινική περίπτωση. Παρουσιάζεται κατά βάση σε άνδρες αθλητές. Ωστόσο, η πάθηση αυτή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους αθλητές– μπορεί επίσης να επηρεάσει νεαρά άτομα που ασχολούνται με έντονες καθημερινές σωματικές δραστηριότητες. Σε αντίθεση με τις συνήθεις κήλες, η κήλη του αθλητή δεν περιλαμβάνει μια ορατή «τρύπα» στο κοιλιακό τοίχωμα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωσή της αποκλειστικά βάσει της φυσικής εμφάνισης.

 

Σε ποιους ανθρώπους εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα η κήλη των αθλητών;

Η κήλη των αθλητών, όπως φανερώνει και το όνομά της, πλήττει κυρίως τους αθλητές, ιδίως όσους ασχολούνται με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση. Η πάθηση προκύπτει συχνά από οξείς τραυματισμούς των προσαγωγών μυών λόγω απότομων κινήσεων κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι υψηλές απαιτήσεις των ανταγωνιστικών καταστάσεων, σε συνδυασμό με τη δυναμική φύση των σύγχρονων αθλημάτων, συμβάλλουν σημαντικά στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου αυτού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πάθηση αυτή δεν περιορίζεται στους αθλητές. Μπορεί να προσβάλει νεαρά άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των εργατών.

 

Συμπτώματα και διαγνωστικές προκλήσεις

Σε αντίθεση με τις συνήθεις κήλες, η κήλη του αθλητή στερείται κλασικών δεικτών, όπως:

 • ορατό οίδημα
 • πόνος που επιδεινώνεται με τον βήχα

Η διάγνωση εξαρτάται από την κατανόηση των χαρακτηριστικών μοτίβων πόνου και τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών. Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν πόνο που διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες. Αρχικά χαρακτηρίζεται ως επίμονο αίσθημα τραβήγματος στη βουβωνική χώρα. Ο πόνος εντείνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και υποχωρεί με την ανάπαυση, δημιουργώντας δυσκολία όσον αφορά τη διάγνωση.

Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν προσωρινά. Ωστόσο, κατά την επανάληψη της σωματικής δραστηριότητας, ο πόνος επανεμφανίζεται αμέσως, υπογραμμίζοντας την πολύπλοκη φύση της συγκεκριμένης κήλης.

Η ακριβής διάγνωση απαιτεί βαθιά κατανόηση της περίπλοκης ανατομίας της περιοχής. Ο αποκλεισμός άλλων παθήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Ανάμεσα στις παθήσεις που πρέπει να αποκλειστούν είναι:

 • Βουβωνοκήλη
 • Μηροκήλη
 • Τραυματισμοί των μακρών προσαγωγών μυών
 • Ηβική οστεΐτιδα
 • Τραυματισμοί του ισχίου

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, βοηθώντας στον αποκλεισμό μυοσκελετικών διαταραχών και διευκολύνοντας την ακριβή διάγνωση, καθιστώντας την τυπική διαδικασία για ασθενείς που ενδέχεται να έχουν κήλη των αθλητών.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την κήλη των αθλητών

Αρχικά συνιστάται συντηρητική αντιμετώπιση που περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση
 • Στοχευμένη φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων
 • Αναλγησία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Αυτή η συντηρητική προσέγγιση εκτείνεται σε 1-2 μήνες. Ο επίμονος ή υποτροπιάζων πόνος παρά τις συντηρητικές μεθόδους, ιδίως μετά την επανάληψη της σωματικής δραστηριότητας, επιβάλλει τη χειρουργική παρέμβαση.

 

Κήλη των αθλητών: Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική θεραπεία παραλληλίζει τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για τις βουβωνοκήλες, προσφέροντας τόσο ανοικτές όσο και λαπαροσκοπικές τεχνικές. Επί του παρόντος, η προτιμώμενη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική/ενδοσκοπική τοποθέτηση πλέγματος, προσφέροντας σαφή πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής ανοικτής χειρουργικής επέμβασης:

 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστη μετεγχειρητική δυσφορία.
 • Επιταχυνόμενη ανάρρωση: Οι ασθενείς βιώνουν ταχύτερη ανάρρωση και μπορούν να επανέλθουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
 • Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα: Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αποδίδουν ανώτερα αισθητικά αποτελέσματα.
 • Ολοκληρωμένη θεραπεία: Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει τον ταυτόχρονο εντοπισμό και τη θεραπεία πρόσθετων προβλημάτων στην περιοχή των μηριαίων οστών, συμπεριλαμβανομένης της αμφοτερόπλευρης κήλης, εάν υπάρχει.

Εν κατακλείδι, η κήλη των αθλητών, αν και είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αποκομίζει τεράστια οφέλη από τις προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η μαγνητική τομογραφία. Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς, η χειρουργική επέμβαση, ιδίως η λαπαροσκοπική τοποθέτηση πλέγματος, αναδύεται ως δραστική λύση. Με την ελαχιστοποιημένη μετεγχειρητική δυσφορία και την ταχεία ανάρρωση, η προσέγγιση αυτή ενσαρκώνει την εξέλιξη της θεραπείας της κήλης, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Γενικό Χειρουργό Δρ. Μάριο Γρηγορίου.