Τι ορίζεται ως κήλη;

Ως κήλη ορίζεται η πρόπτωση ενός ενδοκοιλιακού οργάνου(τμήμα εντέρου ή λίπους) μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι κήλες εμφανίζονται ως εξόγκωμα σε κάποιο σημείο της κοιλιακής χώρας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Είναι αρκετά συχνές και μπορούν να προσβάλλουν τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο.

 

Ταξινόμηση κηλών

Η ταξινόμηση των κηλών μπορεί να σχετίζεται με την αιτιολογία τους, το σημείο εμφάνισής τους, καθώς και την κλινική τους εικόνα. Ως προς την αιτιολογία μια κήλη μπορεί να χαρακτηριστεί συγγενής ή επίκτητη. Η συγγενής κήλη υπάρχει κατά τη γέννηση, ενώ η επίκτητη εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Ως προς την κλινική της εικόνα μια κήλη χαρακτηρίζεται ανατάξιμη ή μη ανατάξιμη.  Όταν το όργανο που προβάλλει μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση, τότε η κήλη χαρακτηρίζεται ανατάξιμη. Αντιθέτως, όταν η κήλη δεν μπορεί να επανέλθει ονομάζεται μη ανατάξιμη.

Τέλος, το σημείο εμφάνισης της κήλης καθορίζει και το όνομά της. Πιο συγκεκριμένα, μια κήλη μπορεί να χαρακτηριστεί ως:

 • Βουβωνοκήλη
 • Ομφαλοκήλη
 • Επιγαστρική κήλη(ή κήλη λευκής γραμμής)
 • Μηροκήλη
 • Μετεγχειρητική κήλη
 • Σπιγγέλειος κήλη

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης μιας κήλης;

Όπως προαναφέρθηκε, εάν η κήλη δεν είναι συγγενής, οφείλεται στη χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος, γεγονός που επιτρέπει την εμφάνιση του ενδοκοιλιακού οργάνου. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη χαλάρωσή του σχετίζονται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και είναι οι κάτωθι:

 • Επαναλαμβανόμενη άρση βάρους
 • Έντονη χειρωνακτική εργασία
 • Χρόνιος βήχας
 • Δυσκοιλιότητα
 • Εγκυμοσύνη
 • Παχυσαρκία
 • Προηγούμενο χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα
 • Κληρονομικοί παράγοντες

 

Κήλη & Συμπτώματα

Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών οι κήλες δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και εντοπίζονται τυχαία, στα πλαίσια κάποιας άλλης εξέτασης. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα, η συμπτωματολογία των κηλών περιλαμβάνει:

 • Τοπική διόγκωση κάτω από το δέρμα στο σημείο εκδήλωσης της κήλης
 • Εκδήλωση αισθήματος βάρους στο σημείο εμφάνισης
 • Πόνος (εκδηλώνεται στις μεγάλες κήλες εξαιτίας της πίεσης των παρακείμενων ιστών)

Η τοπική διόγκωση μπορεί να εξαφανίζεται και να επανεμφανίζεται ανάλογα με τη στάση του σώματος του ασθενούς. Για παράδειγμα, μπορεί να εξαφανίζεται, εάν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος και να επανεμφανίζεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης(π.χ. όταν ο ασθενής βήχει).

Εάν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα όπως έντονο πόνο στην κοιλιά, ναυτία και εμετό, τότε θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα αυτά δηλώνουν ότι η κήλη έχει περισφιχθεί και ότι η ζωή του ασθενούς βρίσκεται σε κίνδυνο. Η περίσφιξη είναι η μοναδική επιπλοκή που ενδέχεται να εμφανίσει μια κήλη και χαρακτηρίζεται από διακοπή της αιμάτωσης του ενδοκοιλιακού οργάνου. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ισχαιμία και στη συνέχεια σε νέκρωση του οργάνου.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της κήλης;

Η διάγνωση των κηλών μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα από έναν έμπειρο ιατρό μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς. Συνήθως δεν απαιτούνται περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις για τη διάγνωσή της.

 

Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κήλες;

Η θεραπεία για την αποκατάσταση της κήλης είναι κατά κανόνα χειρουργική. Έτσι, μετά τη διάγνωσή τους οι κήλες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα.  Οι σύγχρονες μη επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης της κήλης συμβάλλουν στην άμεση και ανώδυνη θεραπεία της κήλης. Στόχος της επέμβασης είναι η αποκατάσταση του ενδοκοιλιακού τοιχώματος και η επανατοποθέτηση του σπλάχνου στη θέση του. Η αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος, αποτρέποντας έτσι την επανεμφάνιση της κήλης.

Εκτός από την κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση, οι κήλες μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά, ακόμη και ρομποτικά. Σήμερα οι περισσότερες κήλες αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά, εκτός από τις περισφιγμένες κήλες, των οποίων η αποκατάσταση πραγματοποιείται με ανοικτή επέμβαση.

Εάν έχετε  οποιαδήποτε κήλη και επιθυμείτε να προχωρήσετε στην αφαίρεσή της, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.