Τι είναι η Εκκολπωματίτιδα;

 

Η εκκολπωματίτιδα είναι πεπτική πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο. Συγκεκριμένα, τα εκκολπώματα είναι μικρά εξογκώματα ή θύλακες που μπορούν να αναπτυχθούν στην επένδυση του εντέρου σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα περισσότερα άτομα με εκκολπώματα δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και γνωρίζουν ότι τα έχουν μόνο κατόπιν απεικονιστικού ελέγχου για άλλον λόγο. Η παρουσία εκκολπωμάτων χωρίς επιπλέον συμπτώματα ονομάζεται εκκολπωμάτωση. Σε περίπτωση όμως που τα εκκολπώματα φλεγμονωθούν ή μολυνθούν, προκαλώντας πιο σοβαρά συμπτώματα, τότε η πάθηση ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της πάθησης;

Τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην κοιλιά, συνήθως στην κάτω αριστερή πλευρά, που τείνει να είναι οξύς και να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά το φαγητό .
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια
  • Περιστασιακά, αίμα στα κόπρανα

 

Εάν τα εκκολπώματα μολυνθούν και φλεγμονωθούν (εκκολπωματίτιδα), μπορεί ξαφνικά:

  • Να υπάρχει συνεχής έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα
  • Ο ασθενής να εμφανίσει πυρετό
  • Να εμφανιστεί βλέννα ή αίμα στα κόπρανα του ασθενούς ή αιμορραγία από το ορθό.

 

Αιτίες εμφάνισης εκκολπωματίτιδας

Δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί οι ασθενείς παρουσιάζουν εκκολπωματίτιδα . Εντούτοις μελέτες δείχνουν την πάθηση να συνδέεται με την ηλικία, τη διατροφή ,τον τρόπο ζωής και τη γενετική.

 

Ηλικία

Με την πάροδο των ετών, τα τοιχώματα του παχέος εντέρου γίνονται πιο αδύναμα και η πίεση των σκληρών κοπράνων που περνούν από τα έντερα μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό εκκολπωμάτων. Εξάλλου, η πλειοψηφία του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια εκκολπώματα μέχρι τα 80 τους χρόνια.

 

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η μη κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών θεωρείται ότι συνδέεται με την ανάπτυξη εκκολπωματίτιδας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να γίνουν τα κόπρανα πιο υγιή και λιγότερο συμπαγή, ώστε να ασκούν λιγότερη πίεση στα τοιχώματα των εντέρων.

Μερικοί άλλοι παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Ιστορικό δυσκοιλιότητας
  • Μακροχρόνια τακτική χρήση παυσίπονων όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη
  • Κληρονομικά αίτια. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε εκκολπώματα εάν έχετε έναν στενό συγγενή με εκκολπωματική νόσο, ειδικά εάν την ανέπτυξε πριν από τα 50.

Πότε θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε χειρουργό;

Σε περίπτωση ένδειξης οποιουδήποτε συμπτώματος, η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο χειρουργό παχέος εντέρου θεωρείται απαραίτητη. Ειδικά σε περίπτωση που εμφανιστεί οποιαδήποτε αιμορραγία ή έντονος πόνος.

Εξετάσεις για εκκολπωματίτιδα.

Αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό και ακούσει τα συμπτώματά του ασθενούς, ο εξιδεικευμένος πρωκτολόγος μπορεί πρώτα να θέλει να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την κοιλιοκάκη ή τον καρκίνο του εντέρου.  Η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος. Εάν είναι απαραίτητο, ο ασθενής θα παραπεμφθεί για κολονοσκόπηση, ή αξονική τομογραφία.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση διεκπεραιώνεται με ένα κολονοσκόπιο , το οποίο εισάγεται στο ορθό του ασθενούς και οδηγείται προς τα πάνω στο έντερο.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα αναζητήσει τυχόν εκκολπώματα ή ενδείξεις εκκολπωματίτιδας.

Αξονική τομογραφία

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να διεκπεραιωθεί αξονική τομογραφία. Αυτό μπορεί να γίνει αντί για κολονοσκόπηση ή σε συνδυασμό μέσω εικονικής κολονοσκόπησης.

 

Θεραπείες για εκκολπωματίτιδα

 

Διατροφή

Σε περίπτωση που τελικά ο ασθενής εμφανίσει εκκολπωματίτιδα, ο χειρουργός αρχικά θα του συστήσει να ακολουθήσει μια δίαιτα που περιέχει μόνο υγρά για μερικές ημέρες μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά. Κατά την ανάρρωση, θα πρέπει να ακολουθείται μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες για να ξεκουραστεί το πεπτικό σύστημα.

 

Μόλις εξαφανιστούν τα συμπτώματα, ο ασθενής επιστρέφει σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με στόχο να καταναλώνει περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Η εκκολπωματίτιδα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται από γιατρό. Πιο σοβαρές περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας μπορεί να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Στο νοσοκομείο, ο ασθενής θα λάβει ενέσεις αντιβιοτικών και θα παραμείνει ενυδατωμένος και τρεφόμενος μέσω ενδοφλέβιας ενστάλαξης. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθεί ένα ισχυρότερο παυσίπονο εάν η παρακεταμόλη δεν βοηθά.

 

Χειρουργική επέμβαση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία σοβαρών επιπλοκών της εκκολπωματίτιδας. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του παχέος εντέρου. Η χειρουργική διαδικασία είναι γνωστή ως κολεκτομή. Αυτή είναι η θεραπεία για σπάνιες επιπλοκές όπως συρίγγια, περιτονίτιδα ή απόφραξη εντέρου. Μετά από κολεκτομή, τοποθετείται στον ασθενή μια προσωρινή ή μόνιμη κολοστομία, όπου το ένα άκρο του εντέρου εκτρέπεται μέσω ενός ανοίγματος στην κοιλιά.

Η πιο συχνή επιπλοκή της εκκολπωματίτιδας είναι η ανάπτυξη αποστημάτων. Αυτά συνήθως αντιμετωπίζονται με μια τεχνική γνωστή ως διαδερμική παροχέτευση, η οποία διεκπεραιώνεται από ακτινολόγο. Εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, ο εξιδεικευμένος χειρουργός σε χειρουργική εντέρου θα συζητήσει πολύ προσεκτικά  τα οφέλη και τους κινδύνους και θα καθοδηγήσει τον ασθενή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Ο Δρ. Μάριος Γρηγορίου είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού. Διαθέτει πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που τον καθιστούν ιδανικό ώστε να αντιμετωπίζει την εκκολπωματίτιδα σε οποιαδήποτε μορφή της. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποιο σύμπτωμα ή ενόχληση, επικοινωνήστε άμεσα μαζί του. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς.