Τι ορίζεται ως σκωληκοειδίτιδα;

Ως σκωληκοειδίτιδα ορίζεται η εκδήλωση φλεγμονής στη σκωληκοειδή απόφυση. Η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, στο τυφλό. Έχει  τη μορφή ενός λεπτού σωλήνα και μοιάζει με σκουλήκι, όπως μαρτυρά και το όνομά της. Δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά και ο ρόλος ύπαρξής της δεν έχει καθοριστεί.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνήθως η σκωληκοειδίτιδα χαρακτηρίζεται ως οξεία και εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως συνήθως εμφανίζεται σε άτομα από 10 έως 20 ετών.

 

Αίτια εκδήλωσης οξείας σκωληκοειδίτιδας

Το κύριο αίτιο της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η απόφραξη αυτή οφείλεται συνήθως σε κοπρόλιθους, δηλαδή σε σκληρά κόπρανα. Επιπροσθέτως, μπορεί να οφείλεται σε υπερπλασία των λεμφαδένων που βρίσκονται στην περιοχή ή σε συμφύσεις ή ακόμη και σε κάποιο ξένο σώμα. Η απόφραξη αυτή προκαλεί τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στην σκωληκοειδή απόφυση. Έτσι, εμφανίζεται οίδημα στην περιοχή και συλλογή πύου που εκδηλώνεται με ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Σκωληκοειδίτιδα & Συμπτώματα

Η κλινική εικόνα της σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ανορεξία: πρόκειται για το κυρίαρχο σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας. Ο ασθενής δεν θέλει να φάει τίποτα και πολλές φορές η απουσία αυτού του συμπτώματος οδηγεί σε παραπλανητική διάγνωση.
  • Πυρετός: η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι από 1-2ο C, ενώ σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλός.
  • Εμετός: η εκδήλωση ναυτίας και εμέτου είναι αρκετά συχνή, αφού παρουσιάζεται σχεδόν στο 75% των ασθενών.
  • Πόνος: o πόνος ξεκινά αρχικά γύρω από τον αφαλό και στη συνέχεια αυξάνεται η έντασή του και μετατοπίζεται στο κάτω και δεξί τμήμα της κοιλιάς. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την κίνηση του ασθενούς ή με τον βήχα ή το φτέρνισμα.
  • Διαταραχές του εντέρου: η εμφάνιση διάρροιας είναι πιθανή σε κάποιον ασθενή που πάσχει από οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Όσο περνά η ώρα τα συμπτώματα επιδεινώνονται και ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Εάν η σκωληκοειδίτιδα αφεθεί, τότε το όργανο θα υποστεί ρήξη και θα προκαλέσει γενικευμένη περιτονίτιδα, επεκτείνοντας τη λοίμωξη σε όλη την κοιλιακή χώρα. Η περιτονίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Κατά την επίσκεψη του ασθενούς στον χειρουργό, πριν την κλινική εξέτασή του, θα προηγηθεί λεπτομερής λήψη του ιστορικού. Η καταγραφή των συμπτωμάτων είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διάγνωση. Η διάγνωσή της δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς η συμπτωματολογία είναι κοινή με άλλες παθήσεις όπως για παράδειγμα η γαστρεντερίτιδα. Σε κάθε περίπτωση η κλινική εξέταση ακολουθείται από κάποιες συγκεκριμένες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές εξετάσεις ή αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα κοιλίας κ.ά. για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου η σκωληκοειδίτιδα δεν έχει υποστεί ρήξη, τότε η χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται είναι η απλή σκωληκοειδεκτομή. Από την άλλη, εάν το όργανο έχει υποστεί ρήξη, τότε η χειρουργική επέμβαση της σκωληκοειδεκτομής συνοδεύεται από πλύση της κοιλιακής κοιλότητας στο σύνολό της.

Αν έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με την εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab, του πρώτου Χειρουργικού – Πρωκτολογικού Κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα της παθολογίας του πρωκτού με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας κλείστε το ραντεβού σας και λάβετε από τον Δρ. Μάριο Γρηγορίου και την ομάδα του εξατομικευμένη διάγνωση.