Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι θηλωματώδεις αλλοιώσεις του δέρματος που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στην περιπρωκτική περιοχή. Οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus, HPV) και αποτελούν ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπάρχουν περίπου 70 διαφορετικά στελέχη HPV, τα οποία διακρίνονται σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Τα στελέχη υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν δυσπλασίες και καρκινικές αλλοιώσεις. Συνήθως, όμως, στο 90% των περιπτώσεων τα στελέχη είναι χαμηλού κινδύνου (HPV-6, HPV-11) και σχετίζονται με τα κονδυλώματα. Ο ιός των κονδυλωμάτων προσβάλλει και τα δύο φύλα.

 

Πως μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής και κυρίως κατά τη σεξουαλική πράξη. Ακόμα και η χρήση προφυλακτικού δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μη μετάδοση του ιού, καθώς υπάρχουν μέρη του δέρματος που δεν καλύπτονται. Παρόλα αυτά οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός με αυτό τον τρόπο είναι λιγότερες. Η χρήση προφυλακτικού προφυλάσσει από όλα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του HPV.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται τα κονδυλώματα;

Ο ιός μπορεί να μείνει ανενεργός μέσα στους ιστούς μέχρι 8 μήνες, και έπειτα να εκδηλωθεί. Επίσης η πλειονότητα των ασθενών με HPV δεν εκδηλώνει κονδυλώματα.  Στους ασθενείς που ο ιός εκδηλώνεται, τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως θηλές – εκβλαστήσεις. Πρόκειται για προεξοχές στο δέρμα που παραπέμπουν σε ελιές. Εμφανίζονται στη γεννητική και πρωκτική περιοχή και το μέγεθος τους διαφέρει. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν στην περιοχή κνησμό, αίσθημα καύσου, αίσθημα υγρασίας περιπρωκτικά ή να έχουν αιμορραγία.

 

Πως διαγιγνώσκονται τα κονδυλώματα;

Ο ειδικός ιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση έπειτα από κλινική εξέταση. Συγκεκριμένα για τα κονδυλώματα πρωκτού θα πρέπει να γίνεται διάγνωση από Ειδικό Πρωκτολόγο. Ο ιατρός θα ελέγξει τα κονδυλώματα που έχουν εμφανιστεί στην περιπρωκτική περιοχή με πρωκτοσκόπηση. Η πρωκτοσκόπηση είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που διαγιγνώσκει παθήσεις της περιοχής του πρωκτού και πραγματοποιείται στο Χειρουργικό – Πρωκτολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, PROCTOLAB. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στον ιατρό να δει αν ο ιός έχει προσβάλει το πρωκτικό κανάλι.

 

Ποια είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Τα κονδυλώματα συχνά μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους ή έπειτα από φαρμακευτική αγωγή. Σε διαφορετική περίπτωση συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση τους με κάποια από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Χειρουργική αφαίρεση: Η χειρουργική αφαίρεση προτιμάται σε πιο σπάνιες περιπτώσεις. Ενδείκνυται όταν το μέγεθος των κονδυλωμάτων είναι μεγάλο. Πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία.
  • Θεραπεία κρυοπηξίας: Η μέθοδος αυτή ψύχει τις βλάβες και τις αλλοιώσεις με τη χρήση υγρού αζώτου. Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο θεραπείας των κονδυλωμάτων. Για να εξαφανιστούν πλήρως οι αλλοιώσεις η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά το διάστημα που θα σας υποδείξει ο ιατρός.
  • Θεραπεία με διαθερμοπηξία: Ενδείκνυται όταν οι αλλοιώσεις είναι λίγες. Ο ασθενής υποβάλλεται σε τοπική αναισθησία. Στα μειονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται: προσβολή υγιών ιστών, μετεγχειρητικός πόνος, αιμορραγία, μεγάλο ποσοστό υποτροπών.
  • Θεραπεία με Laser: Αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την εξαφάνιση των κονδυλωμάτων. Το laser CO2 θεραπεύει τα κονδυλώματα εις βάθος, χωρίς να επηρεάζει τις γύρω περιοχές του δέρματος. Τα πλεονεκτήματα του Laser CO2 για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι τα εξής:
   • Ανώδυνη μέθοδος
   • Αναίμακτη
   • Χωρίς σημάδια
   • Μία μόνο συνεδρία
   • Χωρίς μετεγχειρητικό πόνο
   • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
   • Χαμηλά ποσοστά υποτροπής

 

Αν έχετε κονδυλώματα πρωκτού επικοινωνήστε με το PROCTOLAB. To πρώτο Χειρουργικό – Πρωκτολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού. Ο Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου – Πρωκτού, Δρ. Μάριος Γρηγορίου, έπειτα από εξατομικευμένη διάγνωση, θα σας προτείνει την θεραπεία που είναι κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση.