Τι ορίζεται ως πρωκτίτιδα;

Ως πρωκτίτιδα ορίζεται η εκδήλωση φλεγμονής στο ορθό, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Το ορθό δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά και σε αυτό αποθηκεύονται τα κόπρανα πριν την αφόδευση.

Η πρωκτίτιδα είναι αρκετά επώδυνη και μπορεί να εμφανιστεί για μικρό (οξεία πρωκτίτιδα) ή για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια πρωκτίτιδα).

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της πρωκτίτιδας;

Τα αίτια εμφάνισης πρωκτίτιδας είναι αρκετά. Εμφανίζεται αρκετά συχνά σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου(νόσος Chron, ελκώδης κολίτιδα). Βάσει ερευνών πάνω από το 30 % των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν εμφανίσει συμπτώματα πρωκτίτιδας.

Επιπροσθέτως, η πρωκτίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από κάποιο βακτήριο, όπως για παράδειγμα η σαλμονέλα ή να ευθύνεται σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ειδικότερα, μέσω της σεξουαλικής επαφής ενδέχεται να προκαλέσουν πρωκτίτιδα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια, η σύφιλη και ο έρπης γεννητικών οργάνων.

Άλλα αίτια που ευθύνονται για την εκδήλωσή της είναι τα κάτωθι:

  • Τραυματισμός του ορθού
  • Ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου για την αντιμετώπιση καρκίνου του ορθού, του προστάτη, των ωοθηκών
  • Αλλεργίες σε τροφές ή σε φαρμακευτική αγωγή
  • Λοίμωξη που οφείλεται σε αντιβιοτική αγωγή

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η πρωκτίτιδα;

Βασικό σύμπτωμα της πρωκτίτιδας είναι ο τεινεσμός, δηλαδή η επείγουσα ανάγκη για αφόδευση, η οποία συνοδεύεται από έντονο πόνο. Η πρωκτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Οξύς πόνος στον πρωκτό και το ορθό
  • Αιμορραγία από το ορθό.
  • Δυσκοιλιότητα
  • Έκκριση βλέννας κατά την αφόδευση
  • Διάρροια
  • Πόνος στην κοιλιά

Τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας μοιάζουν με αυτά που έχουν οι περισσότερες παθήσεις του πρωκτού. Επομένως, μόνο ένας έμπειρος ιατρός με εξειδίκευση στην παθολογία του πρωκτού μπορεί να παρέχει μια έγκυρη διάγνωση.

 

Διάγνωση πρωκτίτιδας

Μετά τη λήψη του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε πρωκτοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση. Σε μερικές περιπτώσεις και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις ή σε καλλιέργεια κοπράνων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η πρωκτίτιδα;

Η πρωκτίτιδα δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Όμως, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αμελείται, αφού μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση επιπλοκών όπως αναιμία, περιεδρικό συρίγγιο κ.ά.

Η θεραπεία εκλογής καθορίζεται κυρίως από το αίτιο που ευθύνεται για την πρόκληση της πρωκτίτιδας. Στην πλειονότητα των περιστατικών πρωκτίτιδας η συντηρητική θεραπεία αποδίδει καρπούς και ανακουφίζει τους ασθενείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε συχνές πρωκτίτιδες που οφείλονται σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από τα συμπτώματα και την αιτιολογία της πάθησης. Ειδικότερα, η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο, ενώ τα αντιβιοτικά χορηγούνται σε περιστατικά πρωκτίτιδας που ευθύνονται σε βακτηριακές λοιμώξεις. Τέλος, εάν η πρωκτίτιδα οφείλεται στη νόσο Chron ή σε ελκώδη κολίτιδα, τότε ο ασθενής λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αμινοσαλικυλικά και κορτικοστεροειδή.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, αποφεύγοντας πικάντικες τροφές0, και το άφθονο  νερό συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση. Επίσης, οι πλύσεις της περιοχής με χλιαρό νερό ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα.

 

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη πρωκτίτιδας, επικοινωνήστε άμεσα με την εξειδικευμένη ομάδα του Proctolab. O Γενικός Χειρουργός Μάριος Γρηγορίου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση, σχεδιάζοντας για εσάς το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.