Ακράτεια κοπράνων ονομάζεται η αδυναμία του ασθενούς να ελέγξει ή να σταματήσει τις κενώσεις από τον σφιγκτήρα του πρωκτού. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την απώλεια αερίων, υγρών και βλέννης (μερική ακράτεια) ή και στερεού περιεχομένου (ολική ακράτεια). Αποτελεί μια ιδιαίτερα ακρωτηριαστική πάθηση που καθηλώνει τον ασθενή στο σπίτι και περιορίζει όλες τις φυσικές και κοινωνικές του δραστηριότητες.

Η πάθηση επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με συχνότητα που κυμαίνεται από 2% έως 21%. Στις ήπιες μορφές αφορά και άνδρες και γυναίκες με την ίδια συχνότητα ενώ οι βαρύτερες μορφές αφορούν κυρίως γυναίκες.

Όπως και άλλες παθήσεις του πρωκτού θεωρείται ταμπού και χαρακτηριστικό είναι ότι 25% των ασθενών δεν επισκέπτονται γιατρό.

 

Ακράτεια κοπράνων – Αιτίες

Οι κυριότερες αιτίες ακράτειας είναι:

 • Τραυματική βλάβη στους μύες του σφιγκτήρα του πρωκτού (μαιευτική, σεξουαλική): Συχνά στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί βλάβη κατά τον τοκετό στο σφιγκτηριακό μηχανισμό.
 • Χειρουργική βλάβη (Αιμορροϊδεκτομή, ραγάδα, συρίγγια)
 • Δυσκοιλιότητα: διατείνει τους μύες του ορθού με αποτέλεσμα να τους αποδυναμώνει.
 • Διάρροια: κόπρανα που είναι σε υγρή μορφή, είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν.
 • Νόσος Crohn: προκαλεί ερεθισμό στο ορθό και μειώνει τη δυνατότητα συγκράτησης κοπράνων.
 • Καρκίνωμα πρωκτού
 • Ακτινοβολία
 • Πρόπτωση ορθού
 • Βλάβη στα νεύρα του σφιγκτήρα του πρωκτού: Μπορεί να προκληθεί από τον τοκετό, τη μακρά παραμονή στην τουαλέτα για κένωση, εγκεφαλικό, από σωματική αναπηρία, σακχαρώδη διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας.
 • Δυσλειτουργία πυελικού εδάφους: βλάβες στους μύες και τα νεύρα του πυελικού εδάφους μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια κοπράνων.

 

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ακράτειας πρέπει να απευθυνθείτε σε Ειδικό Πρωκτολόγο. Ως πρώτο βήμα ο ιατρός θα λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ερωτήματα που αφορούν τα συμπτώματα της ακράτειας, τη συχνότητα και το βαθμό, τις διατροφικές συνήθεις, ιστορικό τοκετών, χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του ορθού, κάποιο νόσημα που μπορεί να συνυπάρχει ή αν λαμβάνει ο ασθενής κάποια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να απαντηθούν. Έπειτα ο ιατρός θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Η επισκόπηση της περιοχής, η δακτυλική εξέταση και η πρωκτοσκόπηση θα επιτρέψουν στον ιατρό μια πρώτη αξιολόγηση της ακράτειας. Έπειτα ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε σχολαστική διαγνωστική διερεύνηση με υπερηχογράφημα και μανομετρία για τον ακριβή καθορισμό της αιτίας.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι ιδιαίτερα απαιτητική και προϋποθέτει την εμπειρία του Χειρουργού. Ο κατάλληλος ιατρός για μια σωστή διάγνωση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση της ακράτειας κοπράνων είναι ο Χειρουργός Πρωκτολόγος.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Στη συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνονται:

 • Διατροφικές συμβουλές
 • Αντιδιαρροιακά φάρμακα
 • Υπακτικά φάρμακα
 • Φυσικοθεραπείες πυελικού εδάφους

Μια σύγχρονη και ανώδυνη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακράτειας κοπράνων αποτελεί η διαδερμική νευροδιέγερση. Πρόκειται για μία μη επεμβατική και ανώδυνη μέθοδο κατά την οποία ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο πόδι του ασθενούς, μέσω των οποίων διοχετεύονται πολύ χαμηλής έντασης ηλεκτρικοί παλμοί.

Η χειρουργική επέμβαση, όπου έχει ένδειξη, μπορεί επίσης να προσφέρει στον ασθενή μια σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του, βγάζοντας τον από την απομόνωση και δίνοντας του την δυνατότητα να επιστρέψει στις καθημερινές επαγγελματικές και κοινωνικές του δραστηριότητες.

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση της ακράτειας είναι να μοιραστούν το πρόβλημα τους με τον ιατρό. Ο Δρ. Μάριος Γρηγορίου, Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος, έχει αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών ακράτειας. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η βελτίωση που βλέπει ο ασθενής στο πρόβλημα του είναι αξιοσημείωτη. Αν έχετε ακράτεια κοπράνων, επικοινωνήστε με το Χειρουργικό – Πρωκτολογικό Κέντρο, Proctolab.