Τι ορίζεται ως κήλη Spiegel;

Η κήλη Spiegel ή σπιγγέλειος κήλη ονομάζεται η κήλη που εμφανίζεται κατά μήκος της γραμμής Spiegel. Πιο συγκεκριμένα, η γραμμή Spiegel εντοπίζεται μεταξύ της μέσης γραμμής και των πλάγιων κοιλιακών μυών. Η κήλη Spiegel ανήκει στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, πρόκειται για μια σπάνια μορφή κήλης και αφορά κυρίως το γυναικείο φύλο.

 

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισής της;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της κήλης Spiegel είναι αυτοί που έχουν ενοχοποιηθεί και για την εκδήλωση οποιασδήποτε κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Σε γενικές γραμμές, η εμφάνισή της είναι απόρροια αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης. Ειδικότερα, οι παράγοντες εμφάνισης μιας κήλης Spiegel είναι  οι κάτωθι:

 • Παχυσαρκία
 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Τραυματισμοί κοιλιακού τοιχώματος
 • Βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα
 • Χρόνιος βήχας (συνήθως λόγω Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας)
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Απότομη απώλεια βάρους

 

Κήλη Spiegel & Συμπτώματα

Κάποιοι ασθενείς με κήλη Spiegel δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Πολλές φορές η διάγνωσή της πραγματοποιείται τυχαία, αφού η συγκεκριμένη κήλη σε αρχικά στάδια δε χαρακτηρίζεται από μεγάλη διόγκωση. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται ως πρήξιμο στην πλάγια κοιλιακή χώρα.

Από την άλλη, εάν ο ασθενής εμφανίσει  κάποιο σύμπτωμα, το βασικότερο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση οξέος πόνου στο σημείο της κήλης. Ο πόνος αυτός ενδέχεται να εντείνεται κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, για παράδειγμα όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Εκτός από τον πόνο στο ανατομικό σημείο της κήλης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει αίσθημα βάρους ή δυσφορία κατά την εκτέλεση κινήσεων και σπανίως ναυτία ή εμετό.

 

Πώς πραγματοποιείται  η διάγνωση;

Η διάγνωση της κήλης Spiegel θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους ιατρούς, διότι πολλές φορές συγχέεται με τη βουβωνοκήλη. Αρχικά, η διάγνωση βασίζεται στην λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στην καταγραφή των συμπτωμάτων του. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέτασή του, όπου ο θεράπων ιατρός υποψιάζεται την ύπαρξη κήλης Spiegel. Η τελική διάγνωση προκύπτει μέσω απεικονιστικών εξετάσεων όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται  κήλη Spiegel και πόσο επικίνδυνη είναι;

Η αποκατάσταση της κήλης Spiegel πραγματοποιείται χειρουργικά και θα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα μετά τη διάγνωση. Ο συγκεκριμένος τύπος κήλης ενέχει κίνδυνο περίσφιξης και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Η περίσφιξη είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή των κηλών, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή της αιμάτωσης του σπλάχνου λόγω απόφραξής του. Επομένως, εάν η κήλη περιέχει εντερικό περιεχόμενο, θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

 

Κήλη Spiegel & Θεραπεία

Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά ή λαπαροσκοπικά. Σήμερα οι περισσότερες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Τέλος, η ανοικτή χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων κηλών, περίσφιξης ή σε ασθενείς με πολλές χειρουργικές τομές στην κοιλιακή χώρα.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση χαρακτηρίζεται από πολλά πλεονεκτήματα. Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισέρχονται από μικρές οπές που δεν ξεπερνούν τα   5cm και τοποθετείται ειδικό πλέγμα ενδοπεριτοναϊκά ή εξωπεριτοναϊκά. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος της κήλης κ.ά.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Η χειρουργική αντιμετώπιση κηλών σήμερα πραγματοποιείται άμεσα και κυρίως απαλλάσσοντας τον ασθενή από τον μετεγχειρητικό πόνο. Συνοπτικά, η λαπαροσκοπική χειρουργική χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
 • Νοσηλεία μιας ημέρας
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Μείωση πιθανοτήτων εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Ταχύτατη επάνοδος στην καθημερινότητα

 

Εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab, του πρώτου Χειρουργικού – Πρωκτολογικού Κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα, για οποιαδήποτε κήλη. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας κλείστε το ραντεβού σας και λάβετε από τον Δρ. Μάριο Γρηγορίου και την ομάδα του εξατομικευμένη θεραπεία.