Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου;

Η ραγάδα δακτυλίου αποτελεί μία από τις πιο επώδυνες παθήσεις του πρωκτού και απασχολεί το 6%-15% των ασθενών που επισκέπτονται τον χειρουργό πρωκτού. Η ραγάδα πρωκτού είναι μία πληγή ή ένα σκίσιμο που εμφανίζεται στον βλεννογόνο δηλ. στην εσωτερική επικάλυψη του τοιχώματος του πρωκτού ξεκινώντας από το δέρμα και εκτεινόμενη προς τα μέσα. Η εμφάνιση της άφορα τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες με την ίδια συχνότητα και η συνήθης περιοχή που εντοπίζεται είναι το οπίσθιο τοίχωμα του πρωκτού προς τον κόκκυγα. Είναι πάθηση που αφορά όλες τις ηλικίες.

Πως εκδηλώνεται;

Η πλέον χαρακτηριστική εκδήλωση της ραγάδας είναι ο οξύς διαξιφιστικός πόνος που συνήθως πυροδοτείται από την αφόδευση και διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες μετά. Άλλα συμπτώματα είναι η αιμορραγία, που άλλες φορές είναι μικρή και γίνεται αντιληπτή στο χαρτί και άλλες μεγαλύτερη, το αίσθημα σπασμού (κράμπας) του σφιγκτήρα και ο κνησμός.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της ραγάδας περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα, θεραπευτική αγωγή και χειρουργική θεραπεία. Τα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνουν διαιτητικές αλλαγές, αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και θερμά λουτρά, ενώ φαρμακευτικά σκευάσματα που ελαττώνουν τον σπασμό του σφιγκτήρα και τοπικά αναισθητικά έχουν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις που η ραγάδα είναι χρόνια και σε αυτές που τα συντηρητικά μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά τότε η αντιμετώπιση για οριστική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση της πλάγιας σφιγκτηροτομής που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά παραμένει μια παρεμβατική μέθοδος με τον κίνδυνο επιπλοκών, η σοβαρότερη των οποίων είναι η μετέπειτα ακράτεια.

Η νεότερη τεχνική της μη επεμβατικής θεραπείας με την χρήση BOTOX, παρέχει την δυνατότητα για ριζική αντιμετώπιση της ραγάδας με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90% και πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την κλασική χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νεότερης τεχνικής με την χρήση BOTOX έναντι της χειρουργικής επέμβασης;

  • Παρουσιάζει ποσοστά επιτυχίας συγκρίσιμα με την χειρουργική επέμβαση
  • Είναι αναίμακτη και τελείως ανώδυνη
  • Αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο, χωρίς ανάγκη χειρουργικών τομών ή άλλων παρεμβάσεων
  • Δεν έχει επιπλοκές
  • Υπάρχει μηδενική πιθανότητα ακράτειας
  • Πραγματοποιείται με την χορήγηση ήπιας μέθης
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ολοκληρώνεται σε 2-3 ώρες
  • Ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Μπορεί να επαναληφθεί εάν χρειαστεί