Οι γυναίκες και οι άνδρες διαθέτουν ένα τμήμα δέρματος μεταξύ κόλπου και πρωκτού, και της βάσης του οσχέου και πρωκτού αντιστοίχως. Αυτό ονομάζεται περίνεο ή πυελικό έδαφος. Το περίνεο παίζει καθοριστικό ρόλο και στα δύο φύλλα, καθώς επιτελεί μια σειρά από διαδικασίες. Αποτελούμενο από μύες, συνδέσμους και περιτονίες, βασικός του ρόλος είναι η υποστήριξη των οργάνων της πυελικής χώρας της γυναίκας ή του άνδρα. Ωστόσο, παίζει σημαντικό ρόλο και στην αναπνευστική λειτουργία.

Περίνεο και γυναίκα

Στην γυναίκα το περίνεο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση λειτουργιών του γεννητικού, ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος. Πιο αναλυτικά, το περίνεο:

 • Eξασφαλίζει σταθερότητα στην οσφυϊκή περιοχή και σεξουαλική υγεία
 • Υποστηρίζει την μήτρα, την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο
 • Συμβάλλει στην εγκράτεια ούρων, αερίων και κοπράνων

Περίνεο και άνδρας

Στους άνδρες τα όργανα που υποστηρίζονται είναι η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Και σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι η αποτροπή της ακράτειας ούρων, κοπράνων ή αερίων. Επίσης, το περίνεο στον άνδρα βοηθάει στην διαδικασία της στύσης και στον έλεγχο πρόωρης εκσπερμάτισης.

Ποιες δυσλειτουργίες μπορεί να προκύψουν στο περίνεο;

Όπως προαναφέραμε, το περίνεο αποτελείται από μύες, συνδέσμους και περιτονίες. Όταν όλα αυτά δεν συνεργάζονται μεταξύ τους ομαλά, ή όταν οι μύες είναι χαλαροί ή σφικτοί, δημιουργούνται προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίοδος εγκυμοσύνης, κατά την οποία στην γυναίκα ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, προκαλούνται απώλειες ούρων και αερίων κατά το γέλιο, τον βήχα και γενικά όταν ασκείται έντονη πίεση. Αυτή η δυσλειτουργία, μπορεί να σταματήσει μετά τη γέννα, όμως χρειάζονται ασκήσεις επαναφοράς. Άλλη περίπτωση είναι όταν προκύπτει πρόπτωση μήτρας. Η μήτρα, καθώς βρίσκεται σε λάθος θέση, προσθέτει βάρος στο περίνεο, προκαλώντας παρόμοια προβλήματα. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στο περίνεο, όπως:

 • Tραυματισμός στο σημείο
 • Παχυσαρκία
 • Χειρουργικές επεμβάσεις
 • Υπερχρήση μυών περίνεου
 • Ηλικία

Συνεπώς, δυσλειτουργίες  που μπορεί να προκληθούν είναι η ακράτεια, η συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, πόνος και στυτικά προβλήματα.

Υπάρχει πρόληψη;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι υπάρχει τρόπος πρόληψης και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Αυτός είναι κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις που πρέπει να εκτελούνται και από τα 2 φύλα, είτε έχουν εμφανιστεί συμπτώματα είτε καθαρά προληπτικά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν οι ασκήσεις Kegel, για τις οποίες θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας, ώστε να σας προτείνει τις κατάλληλες.

Με ποιους τρόπους γίνεται η διάγνωση μιας πάθησης στο περίνεο;

Το πρώτο βήμα και απαραίτητο είναι η καταγραφή ενός λεπτομερούς ιστορικού. Στη συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέταση και τέλος η εκτέλεση μιας από τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Υπερηχογράφημα
 • Mανομετρία
 • Mαγνητική
 • Ηλεκτρομυογραφία: ελέγχει τα περιφερικά νεύρα και τους μύες. Η εξέταση υλοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών λεπτών βελονοειδών ηλεκτροδίων μέσα στους μύες που μας ενδιαφέρουν.

 

Ο Δρ. Μάριος Γρηγορίου είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού. Είναι ιδανικός για την αντιμετώπιση και θεραπεία των δυσλειτουργιών του περινέου και παρόμοιων παθήσεων. Χάρη στην πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση που διαθέτει, θα εντοπίσει άμεσα την πηγή του προβλήματος και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το δικό σας ραντεβού, ώστε να απαλλαγείτε από ότι σας ενοχλεί.