Τι είναι η ορθοκήλη;

Η ορθοκήλη, ή αλλιώς πρόπτωση του οπίσθιου κολπικού τοιχώματος , είναι μια κατάσταση όπου ο ιστός μεταξύ του ορθού και του κόλπου εξασθενεί, προκαλώντας διόγκωση του ορθού στο πίσω τοίχωμα του κόλπου.

Ανατομία

Ο ορθός αποτελεί το καταληκτικό σημείο του παχέος εντέρου. Τόσο ο ορθός όσο και ο κόλπος παραμένουν στη θέση τους επειδή οι μύες και οι σύνδεσμοι στη λεκάνη, που ονομάζεται πυελικό έδαφος, τους κρατούν στη θέση τους. Όταν το πυελικό έδαφος εξασθενεί, αυτά τα όργανα μπορεί να μετατοπιστούν και ακόμη και να συγκλίνουν το ένα πάνω στο άλλο.

Ουσιαστικά η ορθοκήλη είναι μια μορφή πρόπτωσης πυελικών οργάνων, μια κατάσταση όπου τα όργανα πέφτουν λόγω ασθενούς πυελικού εδάφους. Συχνά, η ορθοκήλη συμβαίνει σε συνδυασμό με άλλες μορφές πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Για παράδειγμα, όργανα όπως η μήτρα ή η ουροδόχος κύστη μετατοπίζονται επίσης από τη θέση τους.

 

Ποιους επηρεάζει η ορθοκήλη;

Η ορθοκήλη διαγιγνώσκεται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που αποκλίνουν τα ηλικιακά πλαίσια.

 

Πόσο συχνές είναι οι ορθοκήλες;

Οι ορθοκήλες είναι κοινό φαινόμενο, πιθανώς ακόμη περισσότερο από όσο γνωρίζουμε. Οι δευτερεύουσες ορθοκήλες συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, ειδικά αν διογκώνονται λιγότερο από 2,5 cm μέσα στον κόλπο. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς πιθανότατα δεν επισκέπτονται ποτέ κάποιον πρωκτολόγο και δεν λαμβάνουν διάγνωση για τη συγκεκριμένη πάθηση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ορθοκήλης;

Η ορθοκήλη δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν συμβαίνει, είναι συνήθως πιο δυσάρεστα ή άβολα παρά επώδυνα.

Τα συμπτώματα της ορθοκήλης περιλαμβάνουν:

 

 • Μια αίσθηση πίεσης ή πληρότητας στο ορθό ή στον κόλπο.
 • Ένα μαλακό εξόγκωμα ιστού στον κόλπο.
 • Συνεχής επιθυμία κένωσης χωρίς αποτέλεσμα.
 • Εμφάνιση ενόχλησης κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια).
 • Αίσθημα χαλάρωσης ή απώλειας αίσθησης στον κόλπο.
 • Εάν η ορθοκήλη συνδυάζεται με πρόπτωση ουροδόχου κύστης, μπορεί επίσης να εμφανιστεί ακράτεια ούρων ή τάση για συχνή ούρηση.

 

Τι προκαλεί ορθοκήλη;

Η πρόπτωση του οπίσθιου κολπικού τοιχώματος εμφανίζεται όταν το πυελικό έδαφος εξασθενεί. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν για να εμφανιστεί η συγκεκριμένη πάθηση:

 • Εγκυμοσύνη και τοκετός: Ο κολπικός τοκετός και ειδικά οι πολλαπλοί τοκετοί μπορούν να βλάψουν ή να αποδυναμώσουν το πυελικό έδαφος, οδηγώντας σε εξασθενημένη υποστήριξη του κόλπου.
 • Γήρανση: Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένο μυϊκό τόνο στην περιοχή της πυέλου.
 • Χρόνιος βήχας ή βρογχίτιδα: Ο παρατεταμένος βήχας που σχετίζεται με το άσθμα, το κάπνισμα και τις αναπνευστικές νόσους μπορεί επίσης να εντείνει τις πιθανότητες εμφάνισης ορθοκήλης.
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα: Η υπερβολική καταπόνηση μπορεί να αποδυναμώσει τους πυελικούς μύες με την πάροδο του χρόνου.
 • Επαναλαμβανόμενη άρση βαρών: Η εργασία που περιλαμβάνει συχνή άρση βαρών μπορεί να επιβαρύνει πολύ τους μύες του πυελικού εδάφους, προκαλώντας τέντωμα και αποδυνάμωση.
 • Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορθοκήλης.
 • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση: Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τα πυελικά όργανα (όπως η υστερεκτομή) μπορεί να βλάψουν τον ιστό στο πυελικό έδαφος.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ορθοκήλη;

Η ήπια ορθοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασκήσεις πυελικού εδάφους για την ενίσχυση των μυών του σημείου. Με μέτρια έως πιο σοβαρή πρόπτωση, ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Πρωκτολόγος μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ορθοκήλης.

Η επιλογή της επεμβατικής μεθόδου θα καθοριστεί με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

 • Η ηλικία και η γενική υγεία
 • Ο βαθμός της πρόπτωσης
 • Η επιθυμία για μελλοντικές εγκυμοσύνες

Η επέμβαση που επιλέγεται για την αποκατάσταση της ορθοκήλης ονομάζεται λαπαροσκοπική ορθοπηξία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος ανασηκώνει και σταθεροποιεί τον ιστό που δεν υποστηρίζει πλέον τα πυελικά όργανα λαπαροσκοπικά. Έχει άμεση αποκατάσταση και είναι σχετικά αναίμακτη διαδικασία.

Σε κάθε ένδειξη εμφάνισης ορθοκήλης επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Παχέος Εντέρου και Πρωκτού, Δρ. Μάριο Γρηγορίου. Ο χειρουργός και η ομάδα του Proctolab είναι οι πλέον κατάλληλοι για να ανιχνεύσουν και να αποκαταστήσουν άμεσα πάσης φύσεως παθήσεις στην περιοχή του ορθού.