Τα μαύρα κόπρανα (ή αλλιώς η μέλαινα κένωση) είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να σχετίζεται με διάφορες παθήσεις. Το σκούρο χρώμα στα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνει κάποια παθολογία του γαστρεντερικού συστήματος ή και όχι, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εάν και εφόσον τα μαύρα κόπρανα δεν προέρχονται από κάποιον εξωγενή παράγοντα, όπως η διατροφή ή η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η διερεύνηση του συμπτώματος πρέπει να είναι άμεση.

Μαύρα κόπρανα

Μαύρα κόπρανα

Μαύρα κόπρανα: Μη ανησυχητικοί παράγοντες πρόκλησης

 

Τα μαύρα κόπρανα μπορεί να οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων που δεν είναι απαραιτήτως ανησυχητικοί. Πιο συγκεκριμένα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε σκουρόχρωμες κενώσεις. Ειδικότερα, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και βισμουθίου είναι οι βασικότερες αιτίες εμφάνισης μαύρων κοπράνων, απουσία πάντα κάποιας ειδικότερης παθολογίας.

Επιπροσθέτως, τα μαύρα κόπρανα μπορεί να εμφανίζονται ως αποτέλεσμα διατροφικών συνηθειών. Για παράδειγμα τροφές όπως η μαύρη γλυκόριζα, τα βατόμουρα, τα παντζάρια, το σπανάκι κ.ά. μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων. Τέλος, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης από κάποιον ιό ή βακτήριο (π.χ. Ε.coli, σαλμονέλα κ.ά.).

 

Σε ποιες παθήσεις του γαστρεντερολογικού συστήματος μπορεί να οφείλονται τα μαύρα κόπρανα;

Επί αποκλεισμού όλων των παραπάνω αιτιών εμφάνισης των μαύρων κοπράνων, η επίσκεψη στον ιατρό είναι απαραίτητη. Τα μαύρα κόπρανα υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια αιμορραγία στο ανώτερο πεπτικό, κάτι που χαρακτηρίζεται ως επείγουσα κατάσταση. Το ανώτερο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό έντερο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως η αιμορραγία βρίσκεται σε κάποιο εξ αυτών των οργάνων. Σε περίπτωση αιμορραγίας, τα κόπρανα είναι μαύρα, διότι το αίμα διασπάται από τα μικρόβια του εντέρου.

Η αιμορραγία του οισοφάγου μπορεί να προκαλείται από:

 • Έλκος οισοφάγου
 • Κιρσοί οισοφάγου
 • Οισοφαγίτιδα
 • Καρκίνος οισοφάγου

Επιπροσθέτως, το στομάχι μπορεί να αιμορραγεί εξαιτίας των παρακάτω:

 • Αιμορραγική γαστρίτιδα
 • Γαστρικό έλκος
 • Καρκίνος στομάχου
 • Έλκος Dieulafoy

Τέλος, η αιμορραγία του δωδεκαδάκτυλου μπορεί να προκαλείται από τις παρακάτω παθήσεις:

 • Έλκος δωδεκαδάκτυλου
 • Αιμοχολία
 • Αγγειοδυσπλασίες κ.ά.

Αν και η αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού είναι η κυρίαρχη αιτία εμφάνισης μαύρων κοπράνων, μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις όπως η νόσος Κρον, η εκκολπωματίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και οι πολύποδες.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της αιτίας πρόκλησης των μαύρων κοπράνων είναι συνδυαστική. Μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και αποκλείοντας την ύπαρξη παραγόντων που δεν είναι ανησυχητικοί, ο θεράπων ιατρός παραπέμπει στη διενέργεια των παρακάτω εξετάσεων:

 • Καλλιέργεια κοπράνων
 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Γαστροσκόπηση
 • Κολονοσκόπηση

Λαμβάνοντας υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, θα σχεδιαστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των μαύρων κοπράνων.

 

Μαύρα κόπρανα & Κατάλληλη θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής βασίζεται στο αίτιο πρόκλησης των μαύρων κοπράνων μετά τη διάγνωσή του. Σε περιπτώσεις ελκών συνήθως χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και αντιβιοτικά. Επιπροσθέτως, άλλα περιστατικά ίσως χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, ενώ σε περιπτώσεις κακοήθειας η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνοδεύεται και από χημειοθεραπείες.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η άμεση διερεύνηση του συμπτώματος είναι το κλειδί για την έγκαιρη αντιμετώπιση της αιτίας που το προκαλεί. Ο θεράπων ιατρός λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους θα σας προτείνει την ιδανική λύση αντιμετώπισης.

 

Αν οι κενώσεις σας χαρακτηρίζονται από μαύρα κόπρανα, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab, του πρώτου Χειρουργικού – Πρωκτολογικού Κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα της παθολογίας του πρωκτού με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας κλείστε το ραντεβού σας και λάβετε από τον Δρ. Μάριο Γρηγορίου και την  ομάδα του εξατομικευμένη διάγνωση.