Τι ορίζεται ως κήλη κοιλιακού τοιχώματος;

Ως κήλη του κοιλιακού τοιχώματος ορίζεται η προβολή ενός σπλάχνου(εντέρου ή επίπλουν) από κάποιο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Πιο συγκεκριμένα, το κοιλιακό τοίχωμα προστατεύει τα όργανα της κοιλιακής χώρα και τα σπλάχνα.

Εάν κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος εξασθενήσει, τότε προβάλλει μέσω αυτού τμήμα σπλάχνου. Έτσι, προκαλείται μια διόγκωση, η γνωστή σε όλους κήλη. Οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι από τις πιο συχνές παθήσεις και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Πώς εμφανίζεται μια κήλη κοιλιακού τοιχώματος;

Κάποια σημεία του κοιλιακού τοιχώματος είναι εκ φύσεως πιο ευάλωτα. Τα ευάλωτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος είναι συνήθως η βουβωνική  χώρα (στους άνδρες), ο μηριαίος δακτύλιος (στις γυναίκες) και ο ομφαλός. Επιπροσθέτως, οι μετεγχειρητικές ουλές είναι ευάλωτες και κοντά σε αυτές ενδέχεται να εμφανιστεί κάποια κήλη κοιλιακού τοιχώματος.

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι αποτέλεσμα αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης  ή άλλων παραγόντων όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία και η κληρονομικότητα. Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση ενδέχεται να προκαλείται από παράγοντες όπως:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Επίμονο βήχα
  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Συχνή άρση βαρέων αντικειμένων
  • Έντονη άσκηση

 

Ποιες είναι οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι οι κάτωθι:

Βουβωνοκήλη: είναι η πιο συχνή μορφή κήλης, αφού αποτελεί το 75% των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται στην περιοχή του βουβωνικού πόρου και πιο επιρρεπές είναι το ανδρικό φύλο.

Μηροκήλη: εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο φύλο. Το σημείο εντοπισμού της είναι ο μηριαίος δακτύλιος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού ο κίνδυνος περίσφιξής της είναι μεγάλος.

Ομφαλοκήλη: όπως προδίδει και το όνομά της εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού. Συνήθως εμφανίζεται στα νεογνά και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μετεγχειρητική κήλη: εμφανίζονται σε ουλές που μαρτυρούν κάποια παλαιότερη επέμβαση. Συνήθως η εμφάνισή της οφείλεται σε κάποια φλεγμονή ή διαπύηση του τραύματος.

Επιγαστρική κήλη(κήλη λευκής γραμμής): εμφανίζεται στην περιοχή μεταξύ στέρνου και ομφαλού και δεν εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα. Όπως και στην περίπτωση της μηροκήλης, η επιγαστρική κήλη χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, αφού οι πιθανότητες περίσφιξής της είναι πολλές.

Κήλη Spiegel: εμφανίζεται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και είναι αρκετά σπάνια. Αφορά κυρίως γυναίκες και πολλές φορές η εικόνα της παραπέμπει σε λίπωμα.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν συνήθως  οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

Τα συμπτώματα των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος ποικίλουν ανάλογα με το σημείο που εντοπίζονται.  Εκτός από τη διόγκωση, ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή εμφάνισης της κήλης. Επίσης, οι ασθενείς με κήλη κοιλιακού τοιχώματος ενδέχεται να αισθάνονται αίσθημα καύσου, πίεση και δυσφορία στο σημείο εμφάνισής της.

..

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της κήλης κοιλιακού τοιχώματος;

Η διάγνωση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο Γενικό Χειρουργό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κήλη διαγιγνώσκεται μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς.

 

Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος;

Η θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι αποκλειστικά χειρουργική. Μέχρι πρότινος οι κήλες αντιμετωπίζονταν με ανοιχτό χειρουργείο. Σήμερα η αποκατάστασή τους πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, εξασφαλίζοντας στον ασθενή άμεση επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μέσω πολύ μικρών τομών εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και ο χειρουργός επαναφέρει στη θέση του το ενδοκοιλιακό σπλάχνο. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα στο σημείο της κήλης, το οποίο σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποτροπής. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα όπως μειωμένη νοσηλεία, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και άμεση επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες.

Εάν εμφανίζεται οποιαδήποτε κήλη, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab. Στο κέντρο μας αντιμετωπίζονται όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας κλείστε το ραντεβού σας και λάβετε από τον Δρ. Μάριο Γρηγορίου και την ομάδα του εξατομικευμένη θεραπεία.