Το καλοκαίρι είναι εδώ και το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι να εμφανιστούν αιμορροΐδες, ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Αν και οι αιμορροΐδες μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, το καλοκαίρι ευνοεί την εμφάνισή τους.  Πώς συνδέονται οι αιμορροΐδες με τους καλοκαιρινούς μήνες και γιατί προκαλούνται ή επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες, ποια είναι τα αίτια εκδήλωσής τους και με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;

Οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους φυσιολογικά στο εσωτερικό του πρωκτού. Είναι στην ουσία ένα δίκτυο φλεβών και αρτηριών, των οποίων ο βασικός ρόλος είναι ο έλεγχος των κενώσεων.

Οι αιμορροΐδες εξαιτίας κάποιων παραγόντων ερεθίζονται, πρήζονται και ματώνουν, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η δυσκοιλιότητα είναι ίσως το βασικότερο αίτιο πρόκλησης αιμορροΐδων. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή τους είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, o έντονος βήχας και η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων.

Διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν σε άλλους ασθενείς είναι πιο έντονα, ενώ σε άλλους είναι ήπια. Η συμπτωματολογία των ερεθισμένων αιμορροΐδων περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού κατά την αφόδευση
 • Αιμορραγία από τον πρωκτό
 • Περιπρωκτικός κνησμός
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης
 • Έκκριση βλέννας

 

Γιατί το καλοκαίρι επιδεινώνονται οι αιμορροΐδες;

Η αυξημένη θερμοκρασία που χαρακτηρίζει το ελληνικό καλοκαίρι είναι ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την πρόκληση ή επιδείνωση αιμορροΐδων. Η ζέστη προκαλεί διαστολή των αγγείων του πρωκτού, κάτι που προκαλεί τον ερεθισμό των αιμορροΐδων. Επιπροσθέτως, το καλοκαίρι πραγματοποιούμε μεγάλα ταξίδια και καθόμαστε για αρκετή ώρα σε καθίσματα, των οποίων η θερμοκρασία είναι αυξημένη. Έτσι, το παρατεταμένο κάθισμα σε θερμές επιφάνειες μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση ή επιδείνωση αιμορροΐδων.

Όπως προαναφέρθηκε, οι αιμορροΐδες προκαλούνται εξαιτίας της δυσκοιλιότητας. Οι καλοκαιρινές διακοπές χαρακτηρίζονται από αλλαγή διατροφικών συνηθειών και κατανάλωση «γρήγορου φαγητού». Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ  το καλοκαίρι προκαλεί σκληρά κόπρανα που ερεθίζουν τον αιμορροϊδικό ιστό.

Τέλος, η έντονη εφίδρωση και η έντονη απώλεια υγρών τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί αφυδάτωση του σώματος. Η αφυδάτωση αυτή προκαλεί δυσκοιλιότητα, αφού ο οργανισμός προσπαθεί να «εξοικονομήσει» όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

 

Αιμορροΐδες & Καλοκαίρι: Μέτρα πρόληψης

Τα παρακάτω μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης αιμορροΐδων ή στην αποφυγή υποτροπής τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών:

 • Διαρκής ενυδάτωση
 • Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
 • Διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης
 • Αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων
 • Αποφυγή πικάντικων φαγητών
 • Χρήση άνετων ρούχων
 • Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών

 

Οριστική θεραπεία για αιμορροΐδες

Εάν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων δεν υποχωρούν, η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο είναι αναγκαία για την οριστική τους αντιμετώπιση. Η θεραπεία των συμπτωματικών αιμορροΐδων είναι άμεση και αναίμακτη με σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως απολίνωση με χρήση υπερήχων (THD, HAL) ή με laser. Αυτές οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, απαλλάσσοντάς σας μια για πάντα από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Για οποιαδήποτε πάθηση σχετίζεται με τον πρωκτό, εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό του Proctolab, του πρώτου Χειρουργικού – Πρωκτολογικού Κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας θα σας παρέχει ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.