Η αιμορραγία πρωκτού ή πρωκτορραγία είναι η εμφάνιση αίματος στον πρωκτό. Εντοπίζεται από τον ασθενή στο χαρτί υγείας, στα κόπρανα, κατά τη χρήση τουαλέτας ή στο εσώρουχο. Είναι μια παθολογική κατάσταση, όπου συνήθως οφείλεται σε καλοήθειες. Ωστόσο, δεν πρόκειται για σύμπτωμα που θα πρέπει ο πάσχων να παραμελήσει, άλλα αντιθέτως να το ελέγξει άμεσα.

Ποιες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν αίμα στον πρωκτό;

Υπάρχουν πολλές αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται η εμφάνιση αίματος στον πρωκτό. Κάποιες από αυτές είναι πιο αντιμετωπίσιμες και απλές, ενώ άλλες είναι πιο επικίνδυνες. Αιτίες που προκαλούν αίμα στον πρωκτό είναι:

  • Ραγάδα πρωκτού: Σχίσιμο ή τραύμα στον πρωκτικό σωλήνα, συνοδεύεται από πόνο.
  • Διογκωμένες αιμορροΐδες / αιμορροϊδοπάθεια: Αποτελεί την πιο συνήθη αιτία και πολλές φορές επηρεάζει την ζωή των πασχόντων. Φυσιολογικά, οι αιμορροΐδες είναι φλέβες με αίμα που βοηθούν στην εγκράτεια κοπράνων και στην προστασία του πρωκτού. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο φουσκώσουν και γεμίσουν με ακόμα περισσότερο αίμα, αυτό λέγεται αιμορροϊδοπάθεια. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς.
  • Έλκη στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο.
  • Γαστρορραγία
  • Περιεδρικό Συρίγγιο: όταν δημιουργείται αγωγός μέσω του οποίου επικοινωνεί ο πρωκτικός σωλήνας με το δέρμα κοντά στον πρωκτό.
  • Πολύποδες στο παχύ έντερο: χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση καθώς μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Νόσος του Crohn: φλεγμονή στο έντερο λόγω διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Καρκίνος παχέος εντέρου

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στον πρωκτό, άλλα υπάρχουν κι άλλες, ακόμα και μικροτραυματισμοί.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζονται;

Τα συμπτώματα αλλάζουν ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το αίμα στον πρωκτό. Γενικά, τα πιο συνήθη συμπτώματα που συνοδεύουν το αίμα στον πρωκτό είναι ζαλάδες, τάση προς λιποθυμία, ναυτία, πόνος και εφίδρωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι η καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Έπειτα ο ιατρός εξετάζει την κλινική εικόνα και ελέγχει το χρώμα του αίματος. Επίσης θα κοιτάξει την κατάσταση της περιπρωκτικής περιοχής και στη συνέχεια θα γίνει δακτυλική εξέταση. Τέλος, υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες δείχνουν με ακρίβεια την πάθηση. Αυτές είναι η ορθοσκόπηση, η πρωκτοσκόπηση, και η ολική κολονοσκόπηση.

Ποια θεραπεία εφαρμόζεται;

Όπως είναι προφανές, το αίμα στον πρωκτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η κάθε αιτία έχει και την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να γίνει διάγνωση ώστε να εντοπιστεί η πάθηση που προκαλεί το αίμα στο πρωκτό. Έπειτα θα προταθεί από τον ιατρό και η κατάλληλη θεραπεία.

Ο Δρ. Μάριος Γρηγορίου είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού. Διαθέτει πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που τον καθιστούν ιδανικό ώστε να αντιμετωπίζει τέτοιες παθήσεις. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποιο σύμπτωμα ή ενόχληση, επικοινωνήστε άμεσα μαζί του. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς.