Η εντερική βλέννα περιέχει νερό και γλυκοπρωτεΐνες που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Επίσης, σχηματίζει μια μεμβράνη που βοηθά και στην προώθηση των κοπράνων. Έτσι, είναι φυσικό κατά την αποβολή τους τα κόπρανα να φέρουν μια ποσότητα βλέννας. Όμως, τι συμβαίνει όταν η ποσότητας της βλέννας στα κόπρανα είναι αυξημένη;  Η εμφάνιση αυξημένης ποσότητας βλέννας περιστασιακά δεν αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα. Ίσως συμβαίνει λόγω συχνών κενώσεων, οι οποίες προκαλούν συχνή συστολή του ορθού, το οποίο εκκρίνει αρκετή βλέννα. Αντίθετα, εάν η βλέννα στα κόπρανα είναι αρκετή, υπάρχει κάποια παθολογία του εντέρου που χρήζει διερεύνησης.

 

Πιθανές αιτίες εμφάνισης

Τα αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η υπερέκκριση βλέννας από το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα την εμφάνισή της στα κόπρανα, είναι αρκετά. Ειδικότερα, αναφέρονται παρακάτω κάποιες από τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν υπερέκκριση βλέννας.

  • Βακτηριακές λοιμώξεις: τις περισσότερες φορές η εμφάνιση βλέννας στα κόπρανα οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη είναι συνήθως τα Campylobacter, Salmonella, Shigella και Yersinia. Μια τέτοια λοίμωξη συνοδεύεται από διάρροια, κράμπες, ναυτία και εμετό.
  • Ραγάδα πρωκτού: η ραγάδα πρωκτού μπορεί να προκληθεί από επίμονη διάρροια ή σκληρά κόπρανα. Πρόκειται για σκίσιμο του κατώτερου τμήματος του βλεννογόνου του εντέρου και έχει ταυτιστεί με την εμφάνιση υπερβολικής βλέννας στα κόπρανα.
  • Αιμορροϊδοπάθεια: η έκκριση μη φυσιολογικής βλέννας εκδηλώνεται σε περιπτώσεις αιμορροιδοπάθειας τρίτου και τετάρτου βαθμού.
  • Κακή διατροφή ή αλλεργίες σε τρόφιμα: η βλέννα στα κόπρανα μπορεί να είναι και απόρροια κακής διατροφής ή να υποδεικνύει κάποια αλλεργία. Παραδείγματος χάριν, αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, στη λακτόζη ή στη γλουτένη, μπορεί να εκδηλωθεί με αύξηση βλέννας στα κόπρανα. Επίσης, η αλλεργία μπορεί να συνοδεύεται και με δερματικά εξανθήματα.
  • Σύνδρομο ευερέθιστού εντέρου: το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αν και δεν οφείλεται σε κάποια παθολογία του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει κένωση με έντονη βλέννα.
  • Ελκώδης κολίτιδα: πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα του παχέος εντέρου. ένα από τα βασικά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας  είναι η παρουσία βλέννης στα περιττώματα.
  • Απόφραξη εντέρου: σε περιπτώσεις απόφραξης του εντέρου λόγω δυσκοιλιότητας ή λόγω κήλης ή κακοήθειας είναι πιθανή η εμφάνιση βλέννας με γυμνό μάτι κατά την κένωση.
  • Πολύποδες εντέρου: η ύπαρξη εντερικών πολυπόδων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υπερέκκριση βλέννας στα κόπρανα.

 

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε έναν γιατρό με την εμφάνιση βλέννας στα κόπρανα;

Συμπερασματικά, η εμφάνιση βλέννης στα κόπρανα δεν αφορά κάποια  συγκεκριμένη πάθηση. Εάν η βλέννη συνοδεύεται από αίμα, επισκεφθείτε άμεσα έναν έμπειρο ιατρό με ειδίκευση στις παθήσεις του παχέος εντέρου. Ο θεράπων ιατρός μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού σας, θα σας παραπέμψει στη διενέργεια εξέτασης κοπράνων. Έπειτα, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα, εάν είναι αναγκαίο, θα σας κατευθύνει περαιτέρω για τη διενέργεια άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.

Βλέννα στα κόπρανα & Θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της βλέννας στα κόπρανα εξαρτάται κυρίως από την αίτια που την προκαλεί. Οι περισσότερες παθήσεις του εντέρου αντιμετωπίζονται με συντηρητική θεραπεία, με την αλλαγή διατροφής και τη χρήση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου η συντηρητική θεραπεία δεν ενδείκνυται, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις πολυπόδων ή κακοηθειών, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος.

 

Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων σας και εκκρίσεις μεγάλων ποσοτήτων βλέννας επικοινωνήστε άμεσα με τον Δρ. Μάριο Γρηγορίου. Ο Γενικός Χειρουργός Μάριος Γρηγορίου έχει εξειδικευτεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού. Έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο κέντρο για την παθολογία του πρωκτού, το Proctolab, που είναι στελεχωμένο με έμπειρο προσωπικό και ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.