Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι αγγεία που έχουν όλοι οι άνθρωποι και βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι η πάθηση που προκαλείται από τις αιμορροΐδες όταν διατείνονται. Αποτελεί τη συχνότερη πάθηση της περιοχής και εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των αιμορροΐδών;

Κύρια αιτία εμφάνισης των αιμορροΐδών είναι η δυσκοιλιότητα, την οποία προκαλούν διάφοροι παράγοντες όπως η διατροφή, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και το άγχος. Επίσης αιμορροΐδοπάθεια μπορεί να προκαλέσουν η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι αιμορροΐδες;

Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται οι αιμορροΐδες είναι:

  • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
  • Αιμορραγία μετά την κένωση είτε στο χαρτί είτε στη λεκάνη της τουαλέτας
  • Φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού
  • Ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού
  • Έκκριση βλέννας από τον πρωκτό
  • Πρόπτωση

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν και άλλες παθήσεις του πρωκτού είτε καλοήθεις είτε  κακοήθεις. Για το λόγο αυτό κατάλληλος για τη διάγνωση είναι ο Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση την Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού.

Πως γίνεται η διάγνωση των αιμορροΐδών;

Ο ειδικός ιατρός μπορεί με κλινική εξέταση να συμπεράνει αν πρόκειται για αιμορροϊδοπάθεια. Η εξέταση που απαιτείται είναι η ορθοσκόπηση. Όταν στα συμπτώματα σε ασθενείς άνω των 45 ετών περιλαμβάνεται και αιμορραγία, ο ιατρός παραπέμπει σε κολονοσκόπηση. Κατά την κολονοσκόπηση εξετάζεται όλο το παχύ έντερο γι’ αυτό και η εξέταση μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει την ύπαρξη διαφορετικής αιτίας της αιμορραγίας. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει την εξέταση και σε πιο νεαρούς ασθενείς.

Ποιοι είναι οι βαθμοί της αιμορροϊδοπάθειας;

Η αιμορροϊδοπάθεια ανάλογα με το στάδιο της νόσου διακρίνεται σε τέσσερις βαθμούς:

Πρώτου βαθμού: Οι αιμορροΐδες δεν προπίπτουν, δηλαδή δεν είναι εμφανείς αλλά βρίσκονται στο εσωτερικό του εντέρου και μπορούν να φανούν μόνο με ειδικό εργαλείο εξέτασης.

Δευτέρου βαθμού: Οι αιμορροΐδες που προπίπτουν κατά την κένωση και έπειτα ανατάσσονται, δηλαδή εμφανίζονται αλλά μετά την κένωση αυτόματα επανέρχονται στο έντερο.

Τρίτου βαθμού: Αιμορροΐδες που εμφανίζονται κατά την κένωση αλλά για την ανάταση τους χρειάζεται η βοήθεια του ασθενούς.

Τετάρτου βαθμού: Οι αιμορροϊδικοί όζοι είναι συνεχώς εμφανείς εκτός του πρωκτού και δεν ανατάσσονται ούτε με τη βοήθεια του ασθενούς.

Πως θεραπεύoνται οι αιμορροΐδες;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας μπορεί να είναι συντηρητική, στους πρώτους βαθμούς της πάθησης, και χειρουργική στα επόμενα στάδια.

Στη συντηρητική θεραπεία συνίσταται η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και κατανάλωση άφθονου νερού. Επίσης περιλαμβάνει την αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας, την αποφυγή παραμονής στη λεκάνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς και φαρμακευτική αγωγή.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική θεραπεία διαφέρει ανάλογα με το κάθε περιστατικό και εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή.

  •  Κλασική αιμορροϊδεκτομή. Συνιστά την χειρουργική εκτομή των αιμορροϊδικών όζων. Ενδείκνυται σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου έως 4ου βαθμού. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα με πολύ μικρά ποσοστά υποτροπής αλλά έχει το μειονέκτημα του μετεγχειρητικού πόνου και της σχετικά μεγάλης περιόδου αποθεραπείας. Η χρήση νεότερων μορφών ενέργειας όπως το ψαλίδι υπερήχων έχει μειώσει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο χωρίς όμως να καθιστά την μετεγχειρητική πορεία ανώδυνη.
  • Επέμβαση LONGO. Έχει ένδειξη σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου έως 4ου βαθμού. Στην περίπτωση αυτή με την χρήση ειδικού εργαλείου αφαιρείται ένας δακτύλιος από το εσωτερικό τοίχωμα του πρωκτού στην κορυφή των αιμορροΐδων ανατάσσοντας και απαγγειώνοντας ταυτόχρονα τις αιμορροΐδες. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και μικρά ποσοστά υποτροπής ενώ η μετεγχειρητική περίοδος είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ανώδυνη. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι είναι επεμβατική μέθοδος, χρειάζεται γενική αναισθησία, έχει τον κίνδυνο άμεσης ή καθυστερημένης αιμορραγίας.
  • Απολίνωση με χρήση υπερήχων (THD, HAL). Έχει ένδειξη κυρίως σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου και 3ου βαθμού με προεξάρχον σύμπτωμα την αιμορραγία. Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και συνίσταται στον εντοπισμό των παθολογικών αγγείων με την χρήση Doppler και την απολίνωση τους. Πλεονεκτεί ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα σε χαμηλούς βαθμούς, χωρίς επιπλοκές και μετεγχειρητικό πόνο.
  • Απολίνωση με Laser (Help, LHP). Είναι η πιο σύγχρονη από τις μεθόδους. Οι αιμορροϊδικοί όζοι απαγγειώνονται και συρρικνώνονται με την χρήση ίνας Laser. Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και γίνεται με μέθη χωρίς γενική αναισθησία. Σχετικά καινούρια μέθοδος (από το 2009).

 

Αν ταλαιπωρείστε από τα επίπονα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας επικοινωνήστε με το Χειρουργικό – Πρωκτολογικό Κέντρο Proctolab. Ο Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού, Δρ. Μάριος Γρηγορίου θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το βαθμό της πάθησης.